COMSOL 5.3a breidt uit met Innovatieve Multiphysics Modeling

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: COMSOL 5.3a breidt uit met Innovatieve Multiphysics Modeling

Versie 5.3a bevat naast de nieuwste methodieken voor het modelleren ook verbeterde solvers. Verdere nieuwe toevoegingen zijn het modelleren van geheugenmaterialen (Shape Memory Alloys, SMA), een revolutionaire oplosmethode voor capacitief gekoppelde plasma’s (CCP) en een hybride oplosmethode waar zowel de Eindige Elementen Methode als Boundary Element Method worden gebruikt. Veldberekeningen zoals bij akoestiek en elektromagnetisme zullen enorm profiteren van de veel snellere rekentijden.

Een raamwerk om modellen in grootte te reduceren, de model reduction
methode, is nu mogelijk met twee methodieken: modal analysis and Asymptotic
Waveform Evaluation (AWE). Hiermee kan de complexiteit van numerieke
modellen worden gereduceerd en kunnen klanten die gebruik maken van
LiveLink™ for MATLAB® deze “reduced models” als een state-space exporteren.

Klanten die vooral Computational Fluid Dynamics (CFD) berekeningen
uitvoeren zullen verheugd zijn met de verbeteringen in de Algebraic
Multigrid Solver (AMG), 40% sneller, en de Geometric Multigrid Solver
(GMG), 20% sneller. Ondersteuning voor de 3Dconnexion® SpaceMouse® is
toegevoegd, met dit apparaat is het navigeren in een model een stuk
makkelijker geworden. En er zijn nieuwe kleuren-tabellen beschikbaar,
waaronder Cividis welke bedoeld is voor mensen met een visuele handicap.

Chemische ingenieurs zullen de bibliotheek aan thermodynamische eigenschappen van materialen waarderen. Deze bevatten mathematische modellen voor gassen, vloeistoffen en faseovergangen (gas-vloeibaar). “De ingebouwde thermodynamische- en transporteigenschappen stellen de gebruikers in staat om snel, makkelijk en accuraat een model op te zetten met stroming, transport en chemische reacties. Ook interessant om te weten is dat externe programma’s die thermodynamische eigenschappen berekenen data beschikbaar kunnen stellen in gestandariseerde formaten, die in te lezen zijn in Comsol multiphysics’” merkt Ed Fontes, CTO, COMSOL, op.

Er is een nieuw “realizable k-” turbulentiemodel beschikbaar voor een nauwkeurigere stromingsbeschrijving. Tevens is het modelleren van het transport van vocht en warmte is toegevoegd aan de software: denk aan transportverschijnselen in gebouwen.

Een compleet nieuwe aanpak voor capacitief gekoppelde plasma’s is nu voorhanden. De methode is gebaseerd op de zogeheten niet-lineaire tijds-periodieke formulering. Berekeningen die eerst weken duurden zijn nu in luttele uren gedaan. Elektromagnetische veldberekeningen kunnen nu ook gebruik maken van de nieuwe BEM methode. Daarmee zijn veldsterkteberekeningen in modellen met grote afmetingen met grote nauwkeurigheid uit te voeren.

Onder de zogeheten slimme materialen bevindt zich ook een speciale soort: de geheugenmaterialen. Deze soort vindt hun toepassing in de biomedische wereld en in consumentenproducten. Het materiaalmodel dat het gedrag beschrijft is nu beschikbaar in versie 5.3a.

Geschreven door

Comsol BV

COMSOL is wereldwijd leverancier van simulatiesoftware voor productontwerp en onderzoek bij technische bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten. COMSOL Multiphysics® is een geïntegreerde softwareomgeving voor het modelleren van fysische fenomenen en het... Lees meer