ChatGPT ook voor de procesindustrie

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: ChatGPT ook voor de procesindustrie

Heeft u de tekst-bot ChatGPT al gebruikt? Onlangs heb ik er bij wijze van test een A4-artikel mee gemaakt over de voors en tegens van schroeftransport voor de bulkindustrie. Daar kwam net naar gelang de vraagstelling toch een onzin uit! Het stuk zelf las gemakkelijk, en voor een leek zou het hout snijden, maar ik verbaasde me over het fantasiegehalte. Zo gaf ik de opdracht een artikel te schrijven over de risico’s van brugvorming. Daar kwam uit dat brugvorming een groot voordeel is voor een efficiënt proces, we weten wel beter! En als ik aan de zoekopdracht een leveranciersnaam toevoegde voor specifieke technische oplossingen, kreeg ik fantasiemodellen. Op de website van de producent was over deze zogenaamde ‘brugvormingtransporteur’ niets te vinden!

Gelukkig heb ik zelf nog hersenen om zin en onzin van elkaar te onderscheiden. Dit soort applicaties voor kunstmatige intelligentie staat ook nog in de kinderschoenen. En hoewel ChatGPT voor sommige thema’s als boekverslagen uitstekende resultaten oplevert, bleek het begin dit jaar bij een demonstratie bij het maken van een artikel over rakettechnologie door het ijs te zakken. Meer ter inspiratie of vermaak dan een oplossing dus, dat ChatGPT, maar dat valt te verwachten. ChatGPT put uit oude info en heeft weinig input van na 2021. Daarmee rijgt de bot bestaande info op internet over een bepaald onderwerp aan elkaar op basis van de zoekvraag. Hoe specialistischer een artikelonderwerp, hoe minder de bot vindt en hoe meer onzin hij uit gaat kramen. Mijn tip, ga er eens mee aan de slag om de mogelijkheden te bekijken voor je eigen expertisegebied. Dan kun je direct beoordelen of de bot zinvolle teksten construeert.

Als je over veel vakkennis beschikt, maar moeite hebt om een begrijpelijke tekst te schrijven, kan ChatGPT je helpen je eigen tekst beter leesbaar te maken. Ook kun je door het ingeven van gerichte vragen over je artikel­onderwerp op aspecten komen, waar je zelf zo 1, 2, 3 niet aan gedacht had, en die je verhaal kunnen verrijken. Hij sleept er van alles bij, waarvan overigens wel nader onderzocht moet worden of dat klopt. Verder is deze tool handig om een slecht lezende tekst van bijvoorbeeld een collega snel wat beter leesbaar te maken. Voor vertalingen biedt ChatGPT een welkome aanvulling op Google Translate. Zo kun je vragen een technische Engelse tekst naar een meer leesbare vorm te vertalen, of zelfs naar een voor je ‘grootmoeder’ begrijpelijke tekst in het Nederlands. Je krijgt dan Jip en Janneke-taal, en sommige zinnen zijn raar en krom, maar het kan werken.

Conclusie: ChatGPT kan je op weg helpen bij het schrijven van teksten op je werk, om op ideeën te komen, om teksten leesbaarder te maken of ter vertaling. Gebruik het met beleid. Het is vooral geschikt voor intern of eigen gebruik. Zie het niet als een vervanger van de mens en zeker niet als de waarheid. Met dat in het achterhoofd, kun je met deze applicatie best leuke dingen doen.

Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark