CeramTec kiest Lindor menger voor zeer abrasief SiC poeder

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: CeramTec kiest Lindor menger voor zeer abrasief SiC poeder

De Tsjechische fabriek van het Duitse CeramTec verwerkt het zeer abrasieve siliciumcarbide (SiC) bij de productie van technische keramiek. Volgens Iveta Formankova, productieleidster bij CeramTec, valt het niet mee om een slijtvaste menger te vinden voor het mengen en coaten van dit abrasief minerale poeder. Via internet kwam zij in contact met Lindor en ontdekte het bestaan van mengers met een ‘gentle touch’: Een speciale mengtechniek zonder krachtuitoefening op het product, zodat slijtage tot een minimum beperkt blijft. Tijdens het mengen is een zeer gelijkmatige vloeistofcoating mogelijk en ontstaat er snel een homogene massa.

Het proces
Technisch keramische materialen worden in de industrie gebruikt vanwege de zeer specifieke mechanische eigenschappen zoals temperatuurbestendigheid, slijtvastheid, vormvastheid, isolatiewaarde, etc. Vaak zijn de keramische stoffen abrasief. Siliciumcarbide is zeer abrasief en wordt dan ook gebruikt als slijpmiddel.

Iveta Formankova licht toe: “Een sproeidrooginstallatie produceert het SiC poeder. Daarna homogeniseert de Lindor menger dit poeder, waarbij het wordt gecoat met een olie. In een volgend proces volgt het persen, sinteren en de mechanische bewerking voor de verwerking tot componenten”. Tot slot wil zij er nog aan toevoegen “We hebben de firma Lindor en hun speciale mengers via het internet ontdekt en zijn erg tevreden. De samenwerking met Lindor was direct vanaf het begin zeer goed en de menger functioneert probleemloos.”

Menger L4000 met speciale configuratie voor zeer abrasieve producten
CeramTec maakt gebruik van een Lindor menger L4000 (4000 liter nuttig mengvolume – circa 2000 kg). Deze menger is speciaal geconfigureerd abrasieve toepassingen en wordt daarom gekenmerkt door een hoge slijtvastheid.

De belangrijkste eigenschap van de Lindor mixer voor deze toepassing is, dat de werkelijke slijtage in de menger minimaal is. Voor slijtage zijn drie elementen van belang: een abrasieve stof, beweging en kracht. Bij deze toepassing is de abrasieve stof in de vorm van SiC ruim aanwezig. Ook de beweging is aanwezig, zij het voornamelijk in de vorm van het rollen van de SiC deeltjes over het RVS oppervlak van de mengtrommel en over elkaar. De kracht die bij het Lindor ‘gentle touch’ mengprincipe wordt uitgeoefend, is echter bijzonder klein waardoor de slijtage uiteindelijk ook minimaal is.

Geschreven door

Lindor Products B.V.

LINDOR houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van mengers voor droge producten. De optimale, absoluut breukvrije menging van het product is waar onze mengers zich onderscheiden van... Lees meer