Bulktransport systemen voorzien van dynamische wegers

icon.highlightedarticle.dark Bandwegers
57 bekeken Laatste wijziging: 4 juni 2024
V.l.n.r. Conrad Prince, Jaap Oosterlee, Jur Abresch
V.l.n.r. Conrad Prince, Jaap Oosterlee, Jur Abresch | Foto: Marco Vellinga

Bulktransportbanden uitrusten met dynamische weegsystemen – bandwegers of schroefwegers – is een manier om het intern transport van bulkgoederen beter te monitoren. De best passende inline weegoplossingen ontstaan uit de samenwerking tussen een weegspecialist en een machinebouwer die zich toelegt op bulkhandling en intern transport.

Inline wegen

Dynamisch wegen bij continuprocessen voor bulkgoederen heeft als groot voordeel dat de productstroom niet hoeft te worden onderbroken voor het wegen. Naast het meten van in- en uitgaande stromen bulkproduct zijn de wegers ook te gebruiken bij het doseren en mengen van producten voor het maken van recepten.

Bulktransport en bandweger combineren

Specialist in dynamisch wegen van bulkgoederen Rice Lake, en bouwer van bulkhandling- en intern transportsystemen Abresch, werken regelmatig samen. De bedrijven kennen elkaar al sinds 2003 en troffen elkaar bij een project voor de recycling van gesloopte auto’s.

Daar leverden ze onafhankelijk van elkaar systemen voor het wegen en transporteren van alle tussen- en deelstromen met gescheiden reststoffen. Sindsdien werken ze regelmatig samen en vervullen dan afwisselend de rol van opdrachtgever of opdrachtnemer. Daarbij draait het vaak om uitbreidingen van een bestaande installatie.

“Wegen is weten”
Jaap Oosterlee, salesmanager bij Rice Lake Weighing Systems Europe

Bestaande transportbanden voorzien van wegers

Bedrijven willen op meer punten in de fabriek gaan wegen om de kwaliteit van hun proces te verhogen, verklaart Jaap Oosterlee, salesmanager bij Rice Lake Weighing Systems Europe.

“Wegen is weten. Ze willen bijvoorbeeld gaan bijdoseren op een hoofdstroom.” Conrad Prince, mededirecteur-eigenaar van Abresch: “Als ze daar gaan wegen, kunnen ze een recept beter bewaken.”

Oosterlee: “Of ze willen de productstroom van het ene deelproces naar het andere monitoren. Anders weten ze niet hoeveel product er in een deelproces zit en kunnen ze de capaciteit van de lijn niet optimaal benutten. Bovendien hebben ze het door meer te wegen eerder in de gaten dat het ergens in het proces misgaat.”

“Als je weegt op het punt waar je bijdoseert, kun je een recept beter bewaken”
Conrad Prince, mededirecteur-eigenaar van Abresch

Bandweger

Een bandweger bevat een weegframe waarop één of meer rollen of trogstellen worden gewogen door loadcells met een rekstrookje erin. Meting door het weegframe levert het netto gewicht op in kg/m, terwijl een encoder de bandsnelheid meet in m/s.

Daaruit wordt de over de band getransporteerde hoeveelheid product in kg/s of ton/uur berekend. Tevens kan zo een batch-totaal worden bepaald.

Analoge loadcells

In de hardware voor dynamisch wegen zit al decennia weinig ontwikkeling, aldus Jaap Oosterlee. Voor het meten worden nog altijd analoge loadcells gebruikt, omdat die het meest direct wegen.

Digitale weegcellen met printkaart worden niet in dynamische weegsystemen toegepast. “Zijn er problemen, dan ligt dat meestal aan de mechanische omgeving van het weegframe. Denk aan een rol die staat te slingeren of niet goed is uitgelijnd. Dat los je niet op met een digitale loadcell.”

Digitalisering

De bulkwereld is vrij traditioneel en kostenbewust, zegt Oosterlee. “Je kunt wel heel geavanceerde apparatuur willen hebben, maar daar hangt een prijskaartje aan. Vaak kiest men voor een basic weegoplossing.”

Uiteraard gaat de weegtechniek wel mee in de digitalisering. Weegresultaten worden via een busverbinding naar een plc gestuurd of via een netwerk verzameld.

Conrad Prince (Abresch): "Wij verzorgen het hele traject van engineering en fabricage tot montage en service."
Conrad Prince (Abresch): "Wij verzorgen het hele traject van engineering en fabricage tot montage en service." | foto: Marco Velinga

Specificaties transportband met weger

Voor het ontwerp van een transportband met weger worden specificaties opgesteld:

  • Type product, met eigenschappen zoals granulariteit en abrasiviteit
  • Bandmateriaal, zoals staal of rvs
  • Speciale eisen, zoals hygiëne of ATEX (explosieveiligheid)
  • Transportcapaciteit
  • Bandbreedte
  • Maximale bandsnelheid
  • Maximale hellingsgraad
  • Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid is altijd afhankelijk van de toepassing en de wens van de klant, en wordt aangegeven als een percentage van de flow die over de band gaat, legt Oosterlee uit.

“Stel, die is 100 ton/uur. Gangbaar voor een procesbandweger is 1% nauwkeurigheid en dat betekent hier plus of min 1 ton/uur. De beste nauwkeurigheid die we met een systeem van ons kunnen realiseren is 0,25%.” Om die te kunnen halen, is onder meer een automatische bandspaninrichting noodzakelijk.

Meetbereik weegnauwkeurigheid

Bij de specificatie van de weegnauwkeurigheid past wel een kanttekening. “Je moet kijken over welk bereik je meet, want de flow kan variëren. Stel dat een weegband is uitgerekend op 100 ton/uur en de klant heeft een range van 1-100 ton/uur. Als je 1 ton/uur over die band stuurt, ligt er maar een heel dun laagje op. Je kunt dan niet goed meten, want je loadcell-uitnutting is veel te laag. Bij het nauwkeurigheidspercentage moet je dus ook opgeven voor welk meetbereik dat geldt, bijvoorbeeld 20-100% of 50-100% van de maximale flow.”

“Samen stemmen we het benodigde maatwerk af”
Conrad Prince, Abresch

Maatwerk afstemmen

De uitdaging is altijd om in een bestaande situatie nieuwe weegsystemen in te bouwen. Oosterlee maakt daarvoor samen met de klant een voorstel – vaak op basis van een A4 met vragen en soms na een beoordeling ter plaatse.

Rice Lake levert vervolgens de benodigde weegsystemen en indien nodig verzorgt Abresch de engineering. Prince: “Samen stemmen we het benodigde maatwerk af. Wij maken dan transportband, schroef en verloopstukken, veranderen hoeken, korten bestaande kettingtransporteurs in en plaatsen bijvoorbeeld bandwegers, weegschroeven en valplaatwegers.”

Modulaire bandweger

Om het maatwerk bij het inpassen van een bandweger in een bestaande installatie te beperken, heeft Rice Lake een modulaire bandweger ontwikkeld.

De BS221DB past op de meeste transportbanden en bestaat uit twee weegarmen die aan weerszijden worden gemonteerd aan de buitenkant van de transporteur. Dat vergt slechts minimale aanpassingen en maakt montage en service & onderhoud eenvoudig uit te voeren.

Specificaties:

  • Breedte transportband: 500 – 2.000 mm
  • Transportcapaciteit: maximaal 2.000 ton/uur
  • Maximale bandsnelheid: 2,5 m/s
  • Maximale helling: 25°
  • Nauwkeurigheid: +/- 1%

De BS221DB modulaire bandweger van Rice Lake past op de meeste transportbanden
De BS221DB modulaire bandweger van Rice Lake past op de meeste transportbanden | foto: Rice Lake

Te laat betrokken

Ook bij nieuwbouw gaat het nog wel eens zo, verzucht Oosterlee. “Het probleem is dat wij er vaak te laat bij worden betrokken. Een project is bijna klaar en o ja, ze moeten daar en daar nog wegen. Dan hadden ze het beter anders kunnen inrichten, maar de lay-out is al klaar en dus moeten wij weer gaan inpassen.”

Jaap Oosterlee (Rice Lake): "Bij nieuwbouw worden we vaak te laat betrokken. Een project is bijna klaar en o ja, ze moeten daar en daar nog wegen."
Jaap Oosterlee (Rice Lake): "Bij nieuwbouw worden we vaak te laat betrokken. Een project is bijna klaar en o ja, ze moeten daar en daar nog wegen." | foto: Marco Vellinga

Inbedrijfstelling

De inbedrijfstelling, tot slot, is aan Rice Lake. “Wij verzorgen daarvoor het controleren, uitlijnen en kalibreren en het nawegen van nieuw producten.” Zo haalt het steeds meer business uit dynamisch wegen.

Het bedrijf, dat nu zes medewerkers in Heteren telt, wil eind van het jaar in omvang verdubbeld zijn en zoekt daarvoor onder anderen nog servicemensen. Dan kan het in de Nederlandse markt nog meer gewicht in de schaal leggen.

Over Rice Lake

Rice Lake Weighing Systems Europe in Heteren, dochter van het Amerikaanse moederbedrijf, biedt oplossingen voor het dynamisch wegen van bulkgoederen, zoals ertsen, en grondstoffen voor de food- en feedindustrie. Het bedrijf levert bandwegers en schroefwegers voor het inline wegen in transportbandinstallaties en schroeftransporteurs.

Over Abresch

Constructie- en Machinebouw Abresch in Oude Tonge bouwt intern-transport- en bulkhandlingsystemen voor o.a. pakketdistributie, luchthavens, maakindustrie en de food- en feedindustrie. Het bedrijf ontwikkelt klant- en productspecifieke oplossingen en verzorgt het hele traject van engineering en fabricage tot montage en service.

Meer lezen over bandwegers?

Zand wegen met zo min mogelijk bandwegers

Profile picture of dr.ir. Hans van Eerden

Geschreven door dr.ir. Hans van Eerden

Lees meer van dr.ir. Hans van Eerden icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark