Bigbags crushen om te lossen: automatisch of mobiel?

icon.highlightedarticle.dark (F)IBC's
152 bekeken Laatste wijziging: 13 november 2023
Volautomatische bigbag crusher: deze vaste ­opstelling kraakt tien FIBC’s per uur
Volautomatische bigbag crusher: deze vaste ­opstelling kraakt tien FIBC’s per uur | Foto: Jansen&Heuning

Bigbag crushers zorgen dat bulkgoed in bigbags, dat na opslag of ­transport ­keihard geworden kan zijn, weer losgemaakt wordt en dus geleegd kan ­worden. Er zijn volautomatische en mobiele FIBC-crushers. Wat zijn de voor- en ­nadelen?

Jansen&Heuning levert vul- en losstations voor Flexible Intermediate Bulk Containers (FIBC’s), kortweg bigbags, die gebruikt worden voor de opslag en transport van bulkgoederen.

Een aantal jaren geleden bouwde het Groningse bedrijf op aanvraag van een klant een machine voor het breken van producten in bigbags. “Een van onze klanten liep steevast tegen hetzelfde probleem aan: de producten in zijn FIBC’s werden keihard”, zegt commercieel directeur Luuk Hooyman.

“Het bedrijf kon deze bigbags niet op een normale manier lossen. Er zaten te veel grote brokken bij. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, vaak langdurige opslag of lange transportafstanden. We hebben toen een volautomatische machine gebouwd. Door de inhoud te kneuzen worden de brokken verkleind tot verwerkbare omvang. Deze eerste klant kraakt nu tien FIBC’s per uur en is zeer tevreden met de machine.”

Hooyman wijst erop dat meer bedrijven met dit probleem kampen, en geen geschikte oplossing in huis hebben. “Wat we wel hebben gezien is dat medewerkers op een vorkheftruck met een bigbag tegen een grote stalen paal aan rijden om de inhoud te breken. Ook proberen bedrijven met een lange stok het product in de bigbag weer los te krijgen, maar dat is allemaal erg primitief en het effect is minimaal. Het gaat om zakken met een inhoud van één ton en die inhoud kan vaak één brok ‘beton’ zijn geworden.”

tk1 Simpele, mobiele bigbag crusher voor bedrijven die kleinere aantallen bigbags verwerken
Simpele, mobiele bigbag crusher voor bedrijven die kleinere aantallen bigbags verwerken | foto:Jansen&Heuning
“Voor grote volumes is een volautomatische ­crusher-installatie een rendabele investering”

FIBC-crushersysteem

Het volautomatische FIBC-crushersysteem bestaat uit een vast opgestelde machine in een stalen frame. De bigbags worden met de vorkheftruck op een draaitafel geplaatst. Twee hydraulisch aangestuurde scharnierarmen – met 200 bar oliedruk een perskracht van 20 ton – breken de inhoud van de bigbag in meerdere stappen op verschillende posities in kleine brokken.

Met de draaitafel is het mogelijk de FIBC aan alle zijden te crushen. Zo’n crushbeweging duurt circa tien seconden. Op een touchscreen kan de operator het gewenste crush-programma instellen, afhankelijk van het type bigbag en het type bulkgoed.

In de software voor de bediening zijn honderd verschillende programma’s mogelijk. Zo zijn de hoogten en het aantal stappen voor het crushen, het aantal graden waarin de draaitafel moet draaien, en ook de benodigde perskracht van de scharnierarmen apart in te stellen.

tk2 Simpele, mobiele bigbag crusher voor bedrijven die kleinere aantallen bigbags verwerken
Simpele, mobiele bigbag crusher voor bedrijven die kleinere aantallen bigbags verwerken | foto:Jansen&Heuning

Volautomatische FIBC-crusher

De bigbag crusher heeft zich inmiddels bewezen voor aan aantal soorten bulkgoed. Er is een tiental systemen verkocht, waaronder twee units aan een groothandel in chemische producten. Op dit moment bouwt Jansen&Heuning een volautomatische FIBC-crusher voor de verwerking van cacao, dat in FIBC’s uit verschillende werelddelen naar ons land wordt verscheept.

“Deze bigbags staan wel zes weken lang op een schip en je praat over aanzienlijke volumes. De volautomatische bigbag crusher kan na aankomst snel voor een soepele handling van deze grote hoeveelheden zorgen.” Ook een producent van vismeel is in de volautomatische crusher geïnteresseerd en heeft een aantal tests uitgevoerd.

“Met dit meel gebeurt hetzelfde als het lange tijd in een FIBC in opslag is geweest”, zegt Hooyman. Bij grote volumes is een volautomatische crusher-installatie een uitgelezen en ook rendabele investering, aldus Hooyman.

“Voor dit systeem zien we de belangstelling groeien. Bedrijven raken steeds meer overtuigd van het goede resultaat van het crushen. Het blijven klantspecifieke machines. Elke bigbag crusher die onze fabriek verlaat, is anders. Zo kunnen we uiteenlopende hoogten bieden, ook voor FIBC’s van twee meter hoog.”

De machine voor het lossen van cacao is een demontabele unit. Hierdoor kan de crusher in de bestaande proceslijn midden in de fabriekshal worden geïntegreerd. Ook is het mogelijk de machine later weer te verplaatsen, als dat nodig is. Voor een Franse opdrachtgever werd andere elektronica ingebouwd in de PLC, zodat dit bedrijf de bigbag crusher in het eigen SCADA-systeem op kon nemen.

“Voor kleinere aantallen FIBC’s hebben we een ­simpele, mobiele crusher ontwikkeld die op het ­vorkenbord van een heftruck past”
tk3

Semi-automatische bigbag crusher

Onlangs ontwikkelde Jansen&Heuning daarnaast een semi-automatische crusher voor FIBC’s, wederom in opdracht van een klant. Deze eveneens vast opgestelde machine wordt bediend door de vorkheftruckchauffeur die de bigbag, die aan lussen in de heftruck hangt, van bovenaf in de crusher hangt.

Doordat de FIBC telkens een positie naar beneden wordt verplaatst, worden alle grote brokken in de bigbag gekneusd. Deze cyclus wordt herhaald, nadat de FIBC een halve slag is gedraaid, zodat uiteindelijk de hele inhoud aan de beurt komt. “Belangrijk voor deze klant was over een snelle en ook solide oplossing te beschikken”, zegt Hooyman.

Mobiele crusher

Voor klanten die kleinere aantallen FIBC’s verwerken, heeft het bedrijf een mobiele crusher ontwikkeld. Deze crusher bestaat uit twee ‘crush-stangen’, die op het vorkenbord van een heftruck zijn te monteren.

“We wilden zo eveneens een relatief goedkope oplossing bieden”, legt Hooyman uit, “om de hard geworden inhoud van bigbags te breken, maar in dit geval wel met minder perskracht dan de vaste crushers. Het is een veel simpeler systeem en daar eigenlijk niet mee te vergelijken. We verwachten ook dat klanten vooral voor de volautomatische en semi-automatische crusher zullen gaan.”

Nadeel van het mobiele systeem is bovendien dat de heftruck tijdelijk niet beschikbaar voor het transport. Toch kan ook de mobiele bigbag crusher volgens Hooyman op veel interesse rekenen. “We hebben er al verschillende van verkocht. Het is een betaalbaar en praktisch systeem”

Jansen&Heuning was als exposant aanwezig op Solids Rotterdam, 4-5 oktober.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark