Ballance AgriNutrients schaalt kunstmestproductie op met ­Nederlandse menginstallatie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
35 bekeken Laatste wijziging: 6 juni 2023
Overzicht van de complete installatie, op de voorgrond de zeefinstallatie en bulklossing, op de achtergrond de invoertrechters, waarvan er 17 in totaal zijn
Overzicht van de complete installatie, op de voorgrond de zeefinstallatie en bulklossing, op de achtergrond de invoertrechters, waarvan er 17 in totaal zijn | Foto: EMT

EMT, fabrikant van meng-, verpakkings- en transport­apparatuur, heeft een mengmachine van 240 ton met een vermogen van 315 kuub per uur geïnstalleerd bij kunstmestdistributeur Ballance AgriNutrients in ­Nieuw-Zeeland.

Lossen
Lossen | foto:EMT

Bij aankomst in de fabriek van Ballance AgriNutrients Nieuw-Zeeland wordt een van de zeecontainers ontladen. De gehele lijn is ontworpen en geproduceerd in Nederland en via 15 zeecontainers van elk 40ft vervoerd naar de andere kant van de wereld.

Lossen, vervoer
Lossen, vervoer | foto:EMT

Vervoer van de apparatuur na het ontladen van de zeecontainers. Ter plekke werd de machine onder leiding van EMT-personeel professioneel geassembleerd. Zowel het mechanisch en elektrisch ontwerp als de software is intern ontwikkeld bij EMT. Dit is een van de 600 projecten die EMT in de afgelopen 35 jaar in meer dan 70 landen over de hele wereld heeft geïnstalleerd.

 3D tekening van de hele fabriek
3D tekening van de hele fabriek | foto:EMT

3D tekening van de hele fabriek.

Mengtrechters
Mengtrechters | foto:EMT

Op de voorgrond (rechts) de grotere mengtrechters. De machine bestaat uit onder andere 9 wegende trechters met 2 doseerbanden. Aan elke trechter is een product toegewezen dat via de doseerbandjes op een centrale transportband terechtkomt. Een shovel met grote kiepbak vult deze trechters

De kleinere trechter
De kleinere trechter | foto:EMT

De kleinere trechter links op de voorgrond. Na de dubbele trechters zijn er nog 8 trechters met een enkele doseerband die gevuld kunnen worden met product uit bigbags of kleine zakken van 25 tot 50 kg.

Een close-up van deze installaties
Een close-up van deze installaties | foto:EMT

Een close-up van deze installaties.

Vullen
Vullen | foto:EMT

Nadat het product is gemengd en geconditioneerd kan het in ­bigbags of kleine zakken gevuld worden, zodat het in zakformaat naar de boer of distributeur kan.

Vullen
Vullen | foto:EMT

Nadat het product is gemengd en geconditioneerd kan het in ­bigbags of kleine zakken gevuld worden, zodat het in zakformaat naar de boer of distributeur kan.

Centrale transportband
Centrale transportband | foto:EMT

De centrale transportband vervoert het product naar een grofzeef om kluiten uit de productstroom te zeven. Een kluitenbreker verkleint ze vervolgens naar het juiste formaat, zodat er geen product verloren gaat. Het product wordt na deze conditionering naar de afvoerlijnen getransporteerd.
Daar kan gekozen worden om het product in bulk in vrachtwagens te laden, die elk 24 ton kunnen vervoeren met nog eens een trailer van 24 ton erachter. Deze combinaties worden volledig afgevuld met behulp van een verplaatsbaar transportsysteem boven de vrachtwagens. Hiervoor zijn twee vrachtwagenportalen ingericht.

Controlekamer
Controlekamer | foto:EMT

Vanuit de controlekamer is er een volledig overzicht over alle installaties.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark