Additievenlijn voor ­aardappelverwerker

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Additievenlijn voor ­aardappelverwerker

Aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer heeft een vlokkenfabriek ­bijgebouwd op zijn productielocatie in Kruiningen om de productiecapaciteit van aardappelvlokken met 180.000 ton per jaar te verhogen. Gpi De Gouwe leverde het additievenpreparatiesysteem.

Tekst: Gpi De Gouwe | Fotografie: Gpi De Gouwe

Lamb Weston / Meijer is een van ’s werelds grootste aardappelverwerkers. Het bedrijf maakt diepgevroren, gecoate en ongecoate frites en andere aardappelproducten zoals aardappelvlokken, en speciaal gevormde producten, zoals Twisters en Crisscuts. Omdat het een natuurproduct is, is de kwaliteit van de aardappelen natuurlijk niet constant. Veel hangt af van de omstandigheden tijdens de groei en het oogstseizoen. Om toch een eindproduct te kunnen leveren met een constante, hoge kwaliteit, worden tijdens de verwerking additieven toegevoegd, bijvoorbeeld emulgatoren. Dat geldt ook voor het aardappelzetmeel waaruit de aardappelvlokken in de nieuwe fabriek geproduceerd worden. Met Gpi’s additievensysteem wordt deze additieven eenvoudig gemengd en nauwkeurig gedoseerd.

Article image of: Additievenlijn voor ­aardappelverwerker

Ontwerp

“Er is wat tijd aan vooraf gegaan om tot het definitieve ontwerp van de additievenlijn te komen”, zegt Leo Smits, manager sales design bij Gpi De Gouwe, “maar dat heeft uiteindelijk wel geleid tot een additieven-aanmaaksysteem dat perfect aansluit bij de wensen van Lamb Weston / Meijer.” Het additievenpreparatiesysteem (additive line) voor de nieuwe fabriek bestaat onder andere uit bigbag-losstations, vacuümtransportsystemen, doseer- en mengtanks, kantelbakken en benodigd leidingwerk, alles uitgevoerd in rvs.

Trots

De keuze om met Gpi in zee te gaan was niet moeilijk volgens Richard van de Sande, projectmanager bij Lamb Weston / Meijer: “Gpi denkt goed mee, wat het ontwerp ten goede komt en de budgettair aantrekkelijke offerte inclusief planning was snel binnen. Bovendien is Gpi De Gouwe een open, eerlijk en goed georganiseerde onderneming.” Ook Alexander Kraaijkamp, directeur van Gpi De Gouwe, kijkt tevreden terug. “Het was fijn samenwerken met LWM en we mogen beide trots zijn op het eindresultaat.”

Article image of: Additievenlijn voor ­aardappelverwerker
“De vlokkenlijn verhoogt de productiecapaciteit met 180.000 ton per jaar”
Gpi De Gouwe

Toekomstgericht

Duurzaamheid staat bij Lamb Weston / Meijer hoog op de agenda. Bij alles wat het bedrijf doet, van teelt tot verwerking, is het doel dit op een zo efficiënt mogelijke manier te doen, waarbij het milieu zo min mogelijk wordt belast. Met de nieuwe fabriek produceert de aardappelverwerker bijvoorbeeld minder uitstoot, wat een bijdrage levert aan de duurzaamheidsstrategie.

________________________________________________

Over Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston / Meijer komt van oorsprong uit het Zeeuwse Kruiningen en heeft als Meijer Frozen Foods 25 jaar geleden een joint venture gevormd met Lamb Weston uit de Verenigde Staten (aardappelverwerkend bedrijf van F. Gilbert Lamb uit Weston, Oregon). Dit partnerschap is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende organisatie. Het bedrijf heeft 7 productiefaciliteiten met ruim 1.800 medewerkers. Naast diepgevroren frites levert LWM ook gedroogde aardappelvlokken voor onder andere soep, pasta en aardappelpuree. Onder de naam Poundo Potato worden de gedroogde vlokken ook verkocht in Nigeria, waar het aardappelproduct vanwege de hoge voedingswaarde populair is.

virtuele rondleiding icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark