Active Freeze Dryer technologie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Active Freeze Dryer technologie

Hosokawa Micron in Doetinchem ontwikkelt met de Active Freeze Dryer een efficiënt alternatief voor tray dryers.

Vriesdrogen is bij uitstek geschikt is voor de droging van kwetsbare producten. De conventionele tray-dryers kennen echter een aantal nadelen. Hosokawa Micron in Doetinchem heeft daarom de ‘Active Freeze Drying’-technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om in één apparaat in één stap uit een vochtig product een vrijstromend, gevriesdroogd poeder te winnen.

Voordelen
De substantieel kortere droogtijd, de eenvoudiger handling en de hogere productkwaliteit van de Active Freeze Dryer (ten opzichte van de tray-droger) zijn de punten waarmee deze nieuwe technologie hoog kan scoren. Hosokawa Micron heeft dan ook hoge verwachtingen van haar nieuwe vriesdroogtechnologie, vooral in de sectoren farmacie, chemie en voedingsmiddelenindustrie. Vooral de toepassingen op het gebied van probiotica en nano-technologie zijn interessant, mede gezien de groei van deze nieuwe marktsegmenten.

Toepassingen
Typische toepassingen van deze technologie zijn de droging van temperatuurgevoelige en delicaat gestructureerde materialen zoals probiotica (bacteriële voedingssupplementen), bloedserum en nano-producten. Gisten en melkzuurbacteriën (en andere bestanddelen van probiotica) overleven het vriesdroogproces. De bacteriën in het poeder worden na toevoeging van water weer actief. Nano-materialen, die in conventionele droogprocessen zouden agglomereren, blijven in het vriesdroogproces als individuele deeltjes intact.

Active Freeze Drying past uitstekend in een laboratoriumomgeving maar kan ook zonder meer worden opgeschaald naar industriële schaal. Hosokawa Micron beschikt in Doetinchem over een 5-, 60- en 600- liter Active Freeze Dryer waarmee testen kunnen worden uitgevoerd. Ook zijn er mogelijkheden voor loonproductie.

Neem voor meer informatie contact op met onze vriesdroogexpert Drs Roland Wiersinga.

Geschreven door

Logo van:Active Freeze Dryer technologie

Hosokawa Micron BV

Hosokawa Micron B.V. maakt deel uit van de Hosokawa Micron Group en is gespecialiseerd in het ontwerpen, vervaardigen en leveren van poederprocessystemen en -apparatuur voor de mechanische en thermische verwerking... Lees meer