Zes aspecten bij de keuze van een bandweger

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zes aspecten bij de keuze van een bandweger

Men wil graag een bandweger plaatsen in zijn of haar productieproces, maar welk model is het beste voor de toepassing?

Rice Lake Weighing Systems Europe B.V. uit Heteren (voorheen Master Engineering B.V.) is al sinds jaren specialist op het gebied van bandwegers en één van de marktleiders in Nederland, België en ook de rest van Europa.

De verkoopspecialist van Rice Lake krijgt bijna dagelijks de vraag om een bandweger aan te bieden. Voordat er een offerte gemaakt kan worden, zullen er een aantal gegevens duidelijk moeten zijn. Vragen zoals product, capaciteit in kg of ton/uur en bandbreedte lijken logisch!

Echter van groot belang zijn ook de volgende zaken:

Bandsnelheid
De bandsnelheid moet in de pas lopen met de capaciteit. Een hoge bandsnelheid met een lage capaciteit gaat zeker niet werken, omdat er dan te weinig product in kg op het weegframe ligt.

Opvoerhoek van de transportband
Hoe steiler de band, hoe moeilijker het is om nauwkeurig te kunnen wegen. Bovendien mag het product absoluut niet terugglijden.

Bandlengte
Een te korte band gaat zeker invloed hebben op de nauwkeurigheid.

Opbouw van de bandtransporteur
Hoe is de bandconstructie? Heeft de band vlakke rollen of trogstellen? Hebben de trogstellen twee of drie rollen? Allemaal zaken die van belang zijn voor de keuze van de bandweger.

Weegnauwkeurigheid.
Wellicht de belangrijkste vraag; wat is de gewenste nauwkeurigheid? Deze wordt uitgedrukt in een percentage van de flow (bijv. +/-1%). Er moet gekeken worden of de wens voor nauwkeurigheid past bij de betreffende toepassing.

IJkwaardigheid.
Tot slot moet gekeken rijst de vraag of de bandweger ijkwaardig moet zijn. Wordt het weegresultaat gebruikt voor facturering?

Als alles duidelijk is, kan een keuze gemaakt worden voor een bepaald model weegframe. Verder moet worden gekeken, welk type snelheidsopnemer toegepast kan worden en welke uitvoering de weegprocessor moet hebben.

Kortom, het implementeren van een bandweger is een zaak van specialisten.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Zes aspecten bij de keuze van een bandweger

Rice Lake Weighing Systems Europe B.V.

Wegen en Doseren voor alle Bulktoepassingen Rice Lake Weighing Systems Europe B.V. ( voorheen Master Engineering) levert weeg- en doseersystemen voor de meeste bulk toepassingen. met daarnaast nog een aantal aanverwante producten. Het leveringsprogramma bestaat o.a.... Lees meer