Vlaamse voedingsindustrie versnelt eiwittransitie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Vlaamse voedingsindustrie versnelt eiwittransitie

De Vlaams minister van Innovatie en Landbouw, Hilde Crevits, stopt € 520.000 in de Food Pilot bij ILVO om de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten te versnellen. Het betreft een project via Flanders’ FOOD. Van dit bedrag komt € 208.000 van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en € 104.000 van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Dit initiatief moet bedrijven stimuleren om producten met plantaardige grondstoffen te ontwikkelen. Soja werd door de minister genoemd als voorbeeld van een product waar Vlaamse boeren zich in de toekomst meer op kunnen toeleggen. De Food Pilot zal met steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en de provincie Oost- Vlaanderen uitgebreid worden met een proeflijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen.

Dit maakt het mogelijk om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het vrijmaken, ontvetten, centrifugeren, afscheiden, klaren en opzuiveren van plantaardige, eiwitrijke grondstoffen. De gewonnen eiwitconcentraten en -isolaten kunnen ingezet worden voor producten in onder meer de bakkerij-, vlees- en zuivelsector.

Tot nu toe kon enkel droge extrusie uitgevoerd worden in deze pilotfabriek, nu kunnen plantaardige eiwitten ook een vochtige textuur krijgen. Dit is bijvoorbeeld van belang om ‘analoog’ vlees te kunnen produceren.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark