Upcycling van rubberbanden

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
48 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Upcycling van rubberbanden

• Alleen in Europa al komt er ongeveer 3 miljoen ton rubber afval beschikbaar, vooral in de vorm van gebruikte banden.

• De gebruikte banden worden momenteel niet op een geschikte manier hergebruikt, een groot deel wordt verbrand voor de productie van cement, gedeponeerd op vuilstortplaatsen of wordt verbrand voor de productie van energie.

• Door een zeer zuiver fijnkorrelige rubberpoeder toe te voegen, worden de fysische eigenschappen van bepaalde kunststoffen positief beïnvloed en kan dit worden gebruikt ter vervanging van producten met zorgwekkende middelen.

• In tegenstelling tot gevulkaniseerd rubber zijn de resulterende materialen volledig recyclebaar. Dit lost het probleem op van de afvalverwerking voor de klanten.

De werkwijze is gebaseerd op het mengen van zeer zuiver rubberpoeder (<0,4 mm) met conventionele kunststoffen. Het rubber poeder wordt uit gebruikte banden geproduceerd door middel van een multi-stage proces. De banden worden versnipperd in stukken ter grootte van een hand. Deze worden verder verkleind in een gespecialiseerd mechanisch proces. De resulterende gebruikte band chips worden gekoeld door vloeibare stikstof en verder verkleind door een hamermolen. In de volgende stap worden alle niet rubbermaterialen zoals metaal, mineralen en textiel verwijderd in een gedetailleerde zeef scheidingsinstallatie. Deze producten kunnen afzonderlijk worden verkocht.

Tijdens een tweede stap wordt het cryogeen rubber granulaat gemalen tot de gewenste korrelgrootte van <0,4 mm en opnieuw gezuiverd. De zuiverheid is op dit punt ca. 99,9%. Het korrel oppervlak is kubusvormig. Het rubberpoeder is nu, met andere toevoegsels gemengd met kunststof, en is behandeld wat resulteert in verbindingen in granulaatvorm. Deze verbindingen kunnen worden gebruikt voor alle gebruikelijke spuitgietmachines, extruders, en alle andere conventionele plastische vormgevings machines. Delen van de verbindingen worden behandeld in een calender machine om eindproducten te beschermen tegen slijtage binnen deze industrie. Bovendien kunnen deze verbindingen worden verwerkt op de STPS Thermopress TB.

De voordelen nog eens op een rij:
• Gebruikte banden als uitgangsmateriaal zijn kosteloos, in een aantal landen wordt een bedrag in rekening gebracht.
• Al het materiaal van de eerste stap, dat wil zeggen rubber, staal en textiel kan worden gemonetariseerd.
• Gedurende de verwerking kunnen zeer waardevolle kunststoffen worden verkregen, die gebruikt kunnen worden in vele toepassingen.
• Het volledige proces is milieuvriendelijk. Er worden geen schadelijke bijproducten of afvalwater geproduceerd. Afvalgassen worden ontstoft en gefilterd.
• De eindproducten zijn recyclebaar.
• Beschermd door Europese octrooien (eigendom van KEC)
• Continu product management en roadmap ontwikkeling met doorlopend patent uitbreiding.
• Geregistreerd Brand Rucothel® (eigendom van KEC)

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Upcycling van rubberbanden

IPCO Process Systems BV

An Industrial process solutions group with 600 employees, 35+ sales & service offices globally, production in Asia, Europe and North America and 200 M EURO in annual sales. Previously operating... Lees meer