Uitbreiding productie Kisuma

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
58 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Uitbreiding productie Kisuma

(Door Jaap Laning – Projectleider Kisuma Chemicals)

Kisuma Chemicals BV is de Europese vestiging van Kyowa Chemical Industry Co. Ltd. uit Japan. Sinds 1999 maakt het bedrijf in Veendam producten die voor het merendeel worden ingezet ten behoeve van lood vervanging in PVC. Afzet vindt voor ca. tweederde plaats in Europa, de rest wordt overzees verkocht. De export bedraagt vrijwel 100%.

Vorig jaar heeft Kisuma besloten om de productie opnieuw uit te gaan breiden. Hiertoe wordt in Veendam een vierde
productielijn gebouwd. Na afronding van het totale project wordt de fabriek in Veendam ’s werelds grootste productieeenheid
voor z.g. synthetische hydrotalcieten. De eerste fase van de uitbreiding is intussen in bedrijf genomen.
Hieronder twee nieuwe verpakkingslijnen. Het poedervormig Kisuma product kenmerkt zich door lastige verpakkingseigenschappen. Bij de eerste verpakkingslijnen heeft dit in 1999 voor de nodige hoofdbrekens gezorgd (Combimat, 20 kg PE-zakken / GWH, 500 kg bigbags).

Voor de nieuwe verpakkingslijnen zijn extra eisen opgesteld, waaronder het verdubbelen van de afvulcapaciteit en
een gegarandeerde geslotenheid van de PE-zakken. En bij de bigbags de mogelijkheid om, naast afvullen/stapelen van 500 kg bigbags, met dezelfde installatie ook 1000 kg bigbags af te vullen. Samen met Vermeulen Ingenieursbureau en Haver & Boecker zijn diverse concepten bekeken en getest.

Uiteindelijk is bij de PE-zakken gekozen voor een Integra installatie met twee vulmonden. Om productverkleving te voorkomen en cleanen te vereenvoudigen zijn diverse opties aangebracht. In de verpakkingslijn zijn verder opgenomen: metaaldetector, checkweigher, aandrukbanden en een Robotpac palletiseermachine van Beumer. Bij de bigbaglijn is een afvulinstallatie met verstelbaar werkbordes en stapelaar ontwikkeld. Ook in deze lijn is een metaaldetector opgenomen.
Beide lijnen draaien intussen naar volle tevredenheid.

Geschreven door

Vermeulen Ingenieursbureau

Al 50 jaar zijn wij het adres voor kwaliteits machines op het gebied van: breken, drogen, zeven, malen recyclen opslag transporteren verpakken Samen met onze partners hebben wij in de... Lees meer