Thermphos zoekt alternatieven voor fosfaaterts

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Fosfaaterts wordt schaarser en dat is nu net de grondstof die fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost nodig heeft. `We willen in 2020 100 procent gebruikmaken van alternatieven voor fosfaaterts`, zei Thermphos-directeur Rob de Ruiter zaterdag bij de open dag van de chemie. Thermphos maakt uit fosfaaterts en fosforzuur fosforproducten, die worden toegepast in de farmaceutische en voedingsmiddelen industrie.

De erts moet gehaald worden uit politiek onrustige regio`s als Syrië, Jordanië en Algerije. Ook schommelt de kwaliteit van erts, waardoor het productieproces intensief gevolgd moet worden.

Thermphos werkt samen met Michael Braungart om afval als grondstof in de fosforproductie te gebruiken. Braungart is een autoriteit op het gebied van herwinning en van `groene`productietechnieken`. Hij komt 20 juni naar Vlissingen-Oost. ,,Hij helpt ons in de keten van het recyclen van fosfaathoudend afval.“

Thermphos vervangt nu meer dan 90.000 ton fosfaaterts door alternatieve grondstoffen. ,,Dat is circa 15 procent van onze jaarbehoefte`, zei manager Dirk den Ottelander. De alternatieven worden gehaald uit rioolslibas, het restant dat overblijft na zuivering van afvalwater. Ook komen fosfaten vrij bij de verwerking van botten en mestverwerking. Het ideaal is om de fosforkringloop te sluiten door alle afval en uitwerpselen in te zetten als grondstof voor fosforproductie. Het gebruik van alternatieve grondstoffen voor de fosforproductie heeft vermoedelijk een positieve invloed op de waarden voor dioxine-uitstoot en zware metalen. De fabriek kwam recent negatief in het nieuws door de te hoge uitstoot.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark