Thermografisch onderzoek de nieuwste service van Celsius

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Thermografisch onderzoek de nieuwste service van Celsius

Uit ervaring weet Celsius dat de normale periodieke en preventieve controles van machines en installaties niet altijd de gewenste resultaten bieden. Voortijdige defecten resulteren in dure schades en reparaties, ongeplande downtime en ontoelaatbaar productieverlies. Daarom biedt Celsius haar klanten voortaan de mogelijkheid om gerichte (periodieke) thermografische inspecties te laten uitvoeren.

Voorkomen en opsporen van defecten
Machine- en installatieonderhoud met thermografie als diagnostisch middel is uitermate geschikt om vroegtijdig te constateren of er iets mis is met cruciale onderdelen van een machine of installatie. Een defect lager, onvoldoende smering of slechte doorstroming van het product geven al snel een verhoogde temperatuur. Celsius heeft als doel een extra toegevoegde waarde te leveren aan haar klanten en met hen mee te denken in een continu verbeteringsproces zodat klanten kostenbesparend, kwaliteitsverbeterend en productiviteitsverhogend kunnen werken.

Thermografie
Thermografie is een meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Met behulp van een thermografische camera (infrarood) worden temperatuurverschillen in kaart gebracht. Aan de hand van een analyse van deze temperatuurverschillen kan naar een constatering toe worden gewerkt. Deels maakt thermografie het ook mogelijk om `onder` het oppervlakte van een materiaal te kijken. Er wordt natuurlijk niet daadwerkelijk door of onder een materiaal gekeken, maar door de nauwkeurige meting van de verschillen in de oppervlaktetemperatuur is het mogelijk een beeld te krijgen van wat zich onder een oppervlakte afspeelt.

Een thermografische camera is uitgerust met een optiek voor infrarood en een detector die de golflengte analyseert. De werking ervan steunt op de Wet van Wien. De camera levert een thermogram, een visuele weergave van de heersende temperaturen. Een thermogram lijkt op een gewone foto, maar is radiometrisch.

Voordelen van thermografische inspectie
Thermografische inspectie heeft zich inmiddels bewezen als een van de meest kostenbesparende technieken waar het gaat om het oplossen van temperatuur-technische problemen (in de breedste zin van het woord). De thermografische inspectie kent namelijk een aantal duidelijke voordelen:
Inspectie vindt plaats tijdens bedrijf, dus geen onnodig productieverlies.
De meting gebeurt contactloos en neemt weinig tijd in beslag.
Alles wordt op foto vastgelegd waardoor er duidelijk bewijs is.
De onderzoekskosten zijn relatief laag.

Indien u geïnteresseerd bent in een vakkundige thermografische inspectie op het gebied van procestechnologie en (schroef)warmtewisselaars kunt u contact opnemen met Ir. M. van den Hil, process engineer bij Celsius.

Geschreven door

Logo van:Thermografisch onderzoek de nieuwste service van Celsius

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer