Stofvrij lossen van Bulkgoederen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Stofvrij lossen van Bulkgoederen

Het is een bekend fenomeen: vrachtwagens lossen bulkgoederen in een diepe stortput met een ferme stofwolk tot gevolg. Strengere eisen inzake stofemissies, noodzaken veel bedrijven op zoek te gaan naar stofarme oplossingen.
De Samson® – feeder, ontwikkeld door B&W Mechanical Handling uit Ely, biedt de mogelijkheid om bovengronds, stofvrij en volgende de strengste ATEX voorschriften bulkgoederen aangevoerd door vrachtwagens, te ontvangen en gedoseerd af te voeren.
Laten we eerst wat dieper ingaan op de werking van deze machine. De inlaathopper van de Samson® – feeder bestaat in wezen uit een stalen chassis met daarin een brede transportband. Die band combineert de stevigheid van stalen profielen met de perfecte afdichting van een gummiband. De profielen waarop de gummiband is bevestigd, zijn aan weerskanten verbonden met zware kettingen op rollen die door de kettingwielen worden aangedreven. De stalen profielen dragen het materiaal en zijn berekend in functie van het te dragen gewicht. Rubberen profielen vormen de zijafdichting over heel de lengte van de transportband en zorgen voor een goede afscherming tussen materiaal en de aandrijfkettingen.
De Samson® – feeder is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en wordt gedimensioneerd volgens de eigenschappen van het stortgoed, het gewenste opslagvolume en het uitgangsdebiet. De uitvaltrechter kan worden aangesloten op een transportband, een bekerelevator of een zwenkbare stockeerband.
Bij overslag van erg stoffige producten wordt bovenop de Samson® een behuizing voorzien met stoffilter.
Een eerste voordeel van de Samson® – feeder is dat men geen diepe kelder of stortput nodig heeft : de machine wordt bovengronds opgesteld. In zones of havengebieden met een weinig stabiele ondergrond, is de Samson® een ideale oplossing. Hij laat toe ernstig te besparen op grondwerken en betonconstructies.
Een tweede voordeel is zijn grote capaciteit gecombineerd met een constante en regelbare materiaalafvoer. De inhoud en de stevigheid van de constructie zijn berekend volgens de aard van het op te nemen product.
Het onderhoud van deze machine is eenvoudig en door eigen personeel uit te voeren. De Samson® is ook beschikbaar in ATEX – uitvoering. Naast de Samson® produceert B&W Mechanical Handling ook mobiele stackers en scheepsladers.
B&W Mechanical Handling wordt in België vertegenwoordigd door BULK .ID bvba uit Waregem.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer