Spectaculaire plaatsing nieuwe silo bij CONO Kaasmakers

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Spectaculaire plaatsing nieuwe silo bij CONO Kaasmakers

Twee grote kranen waren er nodig om een nieuwe silo te plaatsen in de poederfabriek van CONO Kaasmakers. Door een groot gat in het dak werd de 5000 kilo wegende aluminium silo 30 meter de lucht in gehesen om uiteindelijk door het dak op de juiste plaats gezet te worden. Een spektakel dat uiterste precisie vraagt van alle betrokkenen.

Een spektakel wat zeer goed verlopen is volgens John Mijnen, projectleider bij CONO Kaasmakers. “De weergoden waren ons gunstig gestemd en hebben in de tijd dat het dak open lag niet voor overlast gezorgd. `Het plaatsen van de vierde silo was noodzakelijk om er zeker van te zijn dat er geen vermenging plaats vindt tussen melkpoeder en weipoeder` aldus Wim Scholtens, directeur Productie en Technologie.

In 2005 is de poederfabriek opgeleverd. Bij het ontwerp van de nieuwe poederfabriek is destijds rekening gehouden met een uitbreiding van drie naar vier silo`s. Om de vierde silo daadwerkelijk te plaatsen, moest het dak van het silogebouw gedeeltelijk gedemonteerd worden. Om dit veilig te kunnen uitvoeren, is een 12 meter hoge steiger gebouwd vanaf de eerste verdiepingsvloer van het silogebouw.

Poederfabriek CONO Kaasmakers
CONO Kaasmakers heeft een poederfabriek die geschikt is om zowel wei (bijproduct van het kaas maken) als magere melk te verwerken tot poeder. De toren kan 2500 kilogram poeder per uur produceren. In de poederfabriek staan drie silo’s met een inhoud van 100m3. Onder deze silo`s zijn trilbodems en beladingsbalgen gemonteerd zodat de poeder in silowagens kan worden afgeleverd. In 2008 heeft CONO Kaasmakers 13 miljoen kilo weipoeder geproduceerd. In 2009 is CONO Kaasmakers gestart om naast weipoeder ook magere melkpoeder te produceren.

De levering en montage van de silo is verzorgd door Dinnissen Solutions uit De Rijp, welke ook bij de levering van de eerste drie silo`s betrokken was. De elektrische installatie en automatisering wordt verzorgd door Jac. de Vries uit Middenbeemster.

CONO Kaasmakers is een coöperatie met 500 veehouders die voornamelijk zijn gevestigd in Noord-Holland. Deze veehouders produceren jaarlijks 300 miljoen liter melk die in de kaasmakerij in De Beemster wordt verwerkt tot 30 miljoen kilogram kaas.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark