Smart Industry maakt Dino-bulkwagenvullers slim

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Smart Industry maakt Dino-bulkwagenvullers slim

Een Dino-bulkwagenvuller die zelf een seintje verstuurt als een onderdeel niet lekker loopt of als onderhoud nodig is. In moderne taal zijn daar verschillende termen voor: Smart Industry, the internet of things of Industry 4.0. Van Beek laat zien dat deze nieuwe ontwikkeling het mogelijk maakt om met een al jaren bestaand vertrouwde machine opnieuw voorop te lopen: onder de naam ‘Dino Wireless Monitoring System’.

Smart Industry
Smart Industry houdt simpel gezegd in dat sensoren allerlei gegevens van een machine verzamelen en verzenden zodat op basis van die gegevens actie kan worden ondernomen. ”Nu verkopen we vaak een Dino en krijgen we meestal geen terugkoppeling over de werking van de machine. Dat kan hierdoor veranderen”, zegt Mark Jonkers. Hij onderzocht voor Van Beek hoe Smart Industry op de Dino is toe te passen.

Betere service
Door Dino’s uit te rusten met sensoren en een eigen internetverbinding, kan Van Beek op afstand gegevens over de werking van de bulkwagenvuller verzamelen. Op basis van die gegevens kan het bedrijf beter voorspellen wanneer onderhoud nodig is of een storing dreigt plaats te vinden. ”Het idee is dat we zo uiteindelijk een nóg betere service verlenen”, zegt Jonkers.

Storingsoorzaak op afstand bepalen
”Ook is het mogelijk problemen op te lossen zonder dat een monteur hoeft langs te komen”, verwacht Jonkers. ”Een voorbeeld: iemand belt omdat zijn Dino het opeens niet meer doet. Wij kunnen dan op afstand zien dat bijvoorbeeld een luik niet goed gesloten is.”

Kostenbesparend
De techniek van Smart Industry werkt ook kostenbesparend. ”Veel onderdelen worden net als bij auto’s preventief vervangen om stilstand van de machine te voorkomen. Maar wat nou als je kunt zien dat een onderdeel het nog prima doet?

We hebben bijvoorbeeld sensoren om de trilling van een lager te meten. Elk type lager heeft zijn eigen gezonde trilling en die kun je vergelijken met de trilling die je meet. Zo weet je meteen of de lagers aan vervanging toe zijn of niet. We vervangen de onderdelen dan just in time, zoals dat heet.”

Waarom een Smart Dino ontwikkelen?
Enkele redenen om hier onderzoek naar te doen heeft Jonkers al genoemd. Door data over het gebruik van de Dino te verzamelen kan de klant beter worden geadviseerd over het gebruik van de Dino en onderdelen kunnen just in time worden vervangen. ”Maar deze ontwikkeling maakt het ook mogelijk Dino’s op afstand te monitoren en een database op te bouwen zodat meer kennis ontstaat over de bulkwagenvuller. Dat kan weer resulteren in een betere Dino voor onze klanten.”

Van Beek start binnenkort met een grootschalige veldtest met het ‘Dino Wireless Monitoring System’. Bestaande eigenaren van een Dino kunnen zich melden bij Van Beek om deel te nemen aan deze veldtest.

Geschreven door

Logo van:Smart Industry maakt Dino-bulkwagenvullers slim

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer