Slijtvaste sproeikoppen voor duurzaam drogen

110 bekeken Laatste wijziging: 18 september 2023
Ferdinand van der Linden, area sales manager Nederland voor Lechler Benelux
Ferdinand van der Linden, area sales manager Nederland voor Lechler Benelux | Foto: FOODNote

In het kort:

Er zijn nu nozzles voor sproeidrogen waarvan de kritische onderdelen slijtvast zijn gemaakt met het harde wolfraamcarbide. Zijn de sproeikoppen toch aan vervanging toe, dan worden ze gerecycled om het schaarse wolfraam niet verloren te laten gaan.

Tekst: Hans van Eerden | Fotografie: FOODnote

tk1

Lechler heeft in 2022 slijtvaste nozzles voor sproeidrogen geïntroduceerd voor de productie van poeders, variërend van koffie en melkpoeder tot wasmiddel en cosmetica. Het Duitse Lechler is een leidende leverancier van sproeitechniek voor het exact doseren van vloeistoffen op de juiste plaats en in de juiste vorm. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft voor de Benelux een eigen verkoopvestiging in België. Het assortiment omvat meer dan 45.000 spuitkopvarianten voor uiteenlopende industrieën, processen en toepassingen, van (petro)chemie en automotive tot landbouw en voedingsmiddelenindustrie, van sneeuwkanon tot wasstraat.

Optimalisatie van het sproeiproces

Lechler levert losse nozzles (sproeikoppen) en complete sproeisystemen en ontwikkelt ook klantspecifieke sproei-oplossingen. Het beschikt over veel proces-knowhow, heeft een eigen testlaboratorium en maakt gebruik van CFD (computational fluid dynamics) voor het simuleren van het vloeistofgedrag tijdens het sproeiproces. Daarmee kan Lechler bijvoorbeeld sproeipatronen optimaliseren – denk aan druppelgrootte, sproeihoek, bereik en plaatsing van nozzles – en materiaal- en energieverbruik minimaliseren.

Sproeidrogen

Een toepassing die Lechler recent weer serieus heeft opgepakt, met de introductie van een reeks DryMaster nozzles, is het sproeidrogen. Sproeidrogen wordt onder andere toegepast bij de productie van poeders, zoals koffie, melkpoeder en wasmiddel, maar ook voor poeders die gebruikt worden in cosmetica, en poedervormige chemicaliën. Onder hoge druk wordt met een sproeier een vloeistof in een warme kamer gespoten, waar het vocht wordt onttrokken en een stof in poedervorm overblijft. Dat maakt het betreffende product bijvoorbeeld geschikt voor een specifieke toepassing of voor efficiënt transport en droge opslag.

Melkpoeder

Ferdinand van der Linden, area sales manager Nederland voor Lechler Benelux, ziet vooral kansen in de zuivelindustrie. “Wij groeien onder meer in de tankreiniging en daarvoor kom ik met onze sproeitechniek veel bij melkfabrieken, waar veel tanks en leidingen moeten worden gereinigd. Ze produceren daar bijvoorbeeld melkpoeder, een toepassing waarvoor de DryMaster uitermate geschikt is.”

“Met de nozzles voor sproeidrogen hebben we ons aanbod als one-stop shop voor sproeitechniek verder uitgebrei”
Ferdinand van der Linden, area sales manager Nederland voor Lechler Benelux
De DryMaster nozzles voor sproeidrogen van Lechler zijn voorzien van slijtvaste wervelkamer en sproeiplaatjes voor een lange levensduur en een betrouwbare werking
De DryMaster nozzles voor sproeidrogen van Lechler zijn voorzien van slijtvaste wervelkamer en sproeiplaatjes voor een lange levensduur en een betrouwbare werking | foto:FOODnote
tk2

Negentig uitvoeringen

Lechler biedt de DryMaster nozzles aan in negentig uitvoeringen voor uiteenlopende toepassingen. Allemaal voldoen ze aan de internationale richtlijnen voor voedselveiligheid van onder meer de EU en de FDA. Ze kunnen worden belast tot 690 bar en worden voorzien van verschillende aansluitingen, ook op lansen van concurrerende sproeisystemen, en ze zijn eenvoudig te assembleren en monteren. Er zijn ook uitvoeringen voor lage flows en zogeheten clusters met twee of drie sproeikoppen, voor een groter bereik en een hogere doorvoer. Een speciale versie is voorzien van een zogeheten ‘check valve’, een soort terugslagventiel. Daalt de druk tot onder een vooraf ingestelde waarde, dan sluit dat ventiel automatisch af, waardoor de nozzle absoluut lekvrij is.

Kritische onderdelen

De kritische onderdelen van de nozzle zijn de wervelkamer en het sproeiplaatje, vertelt Van der Linden. “Samen moeten die onder druk het gewenste sproeipatroon genereren.” Op basis van uitgebreide berekeningen heeft Lechler hun vorm geoptimaliseerd. Deze onderdelen worden het zwaarst belast en zijn dus slijtgevoelig. Ze worden daarom gemaakt van het harde wolfraamcarbide (internationaal bekend als tungsten carbide). Dat geeft ze een lange levensduur en zorgt ervoor dat hun werking niet verslechtert door slijtage.

Recycling

Wolfraam is echter een schaars metaal. Volgens de huidige prognoses is er nog een winbare voorraad voor 100 jaar, weet Van der Linden. Lechler heeft daarom een uniek initiatief genomen, het Carbide Recycling (CaRe) programma. Klanten kunnen hun afgeschreven nozzles inleveren, waarna de carbide-onderdelen worden geshredderd tot poeder dat bij de productie van nieuwe onderdelen wordt gebruikt. Dit bespaart niet alleen grondstof, maar ook energie (en CO2-emissie) vergeleken met het gebruik van ‘maagdelijk’ materiaal.

One-stop shop

Met de nozzles voor sproeidrogen heeft Lechler zijn aanbod voor sproeitechniek verder uitgebreid, verklaart Van der Linden. Een complete productie-installatie bevat bijvoorbeeld sproeiers voor drogen, mengen, zeven, verwarmen, reinigen en filteren. “Naast de producten leveren we ook service, verzorgen we trainingen en geven we advies over modernisering van sproeisystemen. Daarmee zijn we een echte one-stop shop.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark