Sectoren in de ban van hogere prijzen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Sectoren in de ban  van hogere prijzen

In verschillende sectoren bedreigen hogere inkoopprijzen de winsten. De groothandel en de industrie, die ook al in 2010 flink herstelden, kunnen deze prijzen wel redelijk doorberekenen. In de bouw, detailhandel en horeca is echter nog nauwelijks sprake van herstel waardoor minder ruimte is voor prijsverhogingen en de marges onder druk blijven staan.

Exportsectoren blijven in de kopgroep
De groothandel, industrie en transportsector blijven dit en volgend jaar de groeisectoren van de Nederlandse economie. Zij profiteren van de aanhoudende groei van de wereldhandel. Zo maakte de industriële productie dit jaar een vliegende start met een volumestijging van 8,4% in januari en 9,7% in februari (beide j.o.j.).
Deelsectoren die grotendeels afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag zoals de voedingsmiddelenindustrie en het lokale wegtransport hebben wel te maken met een lagere groei.

Industrie berekent duurdere grondstoffen door
Vooralsnog lijken industriële producenten in staat de hogere inkoopprijzen door te berekenen aan hun afnemers. De omzetten van de industrie (februari 2011: 23,5% j.o.j.) stegen begin dit jaar dan ook veel harder dan de productie. In maart 2011 had ook een kwart van de industriële ondernemers het
voornemen om de verkoopprijzen verder te verhogen. Sinds het begin van de meting in 1991 is dit nog niet zo hoog geweest. Bij de transportsector komen de hogere olieprijzen te vroeg. Door een nog te ruime capaciteit kunnen vooral wegvervoerders hogere brandstofprijzen niet volledig doorberekenen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark