Schroefwarmtewisselaar voor biogas- en waterzuiveringsinstallatie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Schroefwarmtewisselaar voor biogas- en waterzuiveringsinstallatie

Via Colsen International heeft Celsius uit Drunen opdracht gekregen voor het leveren van een schroefwarmtewisselaar voor het drogen van digestaat bij één van de belangrijkste aardappelverwerkers in Italië: Pizzoli S.p.A. in Bologna. De schroefwarmtewisselaar wordt ingezet voor een duurzaam co-vergistingsproces, waarbij afvalwater en zetmeel tezamen met de bijproducten (aardappelschillen, slivers, e.d.) omgezet wordt in biogas. Hierdoor is Pizzoli naast aardappelverwerker tevens energieproducent (warmte en elektriciteit).

In nauwe samenwerking met Colsen heeft Celsius speciaal voor biovergistingsinstallaties een schroefwarmtewisselaar ontwikkeld om digestaat te drogen, gebruikmakend van de beschikbare energie in de uitlaatgassen. Via een warmtewisselaar wordt thermische olie door de rookgassen verhit tot circa 280ºC. Met deze olie worden de trog en de twee schroeven van de schroefwarmtewisselaar verwarmd, op deze wijze wordt het digestaat via indirecte warmteoverdracht gedroogd. Een vochtverdamping van 500 tot 600 liter per uur is haalbaar, minder vocht in het digestaat betekent uiteraard minder afvoerkosten. De installatie verdient zichzelf door alle besparingen en hergebruik helemaal terug.

De schroefwarmtewisselaar van Celsius is maatwerk waarbij het proces op basis van testen, calculaties, engineering en ervaring door Celsius gegarandeerd wordt. Zo is de schroefwarmtewisselaar een dubbelschroef (2 x Ø800) met een capaciteit van 850 kg/uur en brengt het vochtpercentage van het digestaat terug van 80% naar 58%. De thermische olie (280ºC) wordt rondgepompt met een flow van 15m3/uur bij een maximale werkdruk van 5 bar. Het thermisch vermogen bedraagt 350kW. De totale breedte van de machine bedraagt 2.2 meter en is 2.4 meter hoog en 11 meter lang. Het gewicht is zo’n 20.000 kg.

Ontwerp en engineering
Het ontwerp en de engineering van de vergistinginstallatie en waterzuivering voor Pizzoli in Italië is uitgevoerd door Colsen International B.V. uit Hulst. Het ontwerp, engineering en productie van de schroefwarmtewisselaar voor het drogen van digestaat is uitgevoerd door Celsius, de gespecialiseerde divisie met betrekking tot Screw Heat Exchangers van Van Beek BV uit Drunen.

Geschreven door

Logo van:Schroefwarmtewisselaar voor biogas- en waterzuiveringsinstallatie

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer