Praktisch leren toepassen SIL en/of PL

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Op 11 februari 2010 start de nieuwe 4-daagse Masterclass van D&F Consulting B.V.: Masterclass Veiligheidsbesturingen: werken met SIL en PL. Na het volgen van deze masterclass is de deelnemer in staat om zelfstandig de classificatie en verificatie op het gebied van SIL en PL uit te voeren.

De eerste dag van masterclass SIL en PL start met een introductie over de Wet- en Regelgeving en belicht de juridische kant. Ook de EN-ISO 60204-1 met aspecten als pneumatiek in besturingskasten en werkschakelaars komen aan bod. Op dag twee gaat het vooral over functieblokkerende afschermingen, vergrendeling en stilstanddetectie, ook de EMC richtlijn wordt behandeld.

Tijdens de derde dag staan de SIL en PL normen centraal. De inhoud van deze normen wordt uitgebreid toegelicht en de trainer laat een aantal voorbeeldberekeningen zien. De deelnemer gaat er vervolgens zelf mee aan de slag. De masterclass wordt afgesloten met een dag over Performance Level. Ook die laatste dag gaat de deelnemer zelf oefenen met het maken van berekeningen, dit alles onder professionele begeleiding van een ervaren trainer van D&F Consulting B.V..

Tevens is er tijdens de masterclass aandacht voor het gratis softwarepakket Sistema, de cursist ontvangt alle uitwerkingen van de berekeningen in dat pakket. Ter afsluiting is er een schriftelijk examen, wanneer de cursist hiervoor een voldoende haalt ontvangt de deelnemer een certificaat.

De 8-daagse masterclasses CE en ATEX zijn inmiddels wel bekend en door menigeen drukbezocht. Ieder voor- en najaar gaan deze opleidingen van start. De masterclass CE gaat over machineveiligheid en na het volgen van D&F’s masterclass CE weet de deelnemer het proces van CE-markering op een praktische wijze te implementeren en uit te voeren. Tijdens de masterclass ATEX staat de wet- en
regelgeving omtrent explosiegevaar centraal. De rode draad door deze opleiding is het Explosieveiligheidsdocument wat iedere deelnemer schrijft.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark