Positief de coronacrisis uit?

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Positief de coronacrisis uit?

Een van de prangende vragen vanuit de sector tijdens het Machevowebinar op 17 november was of we positief uit de coronacrisis komen en wat de negatieve gevolgen van de pandemie zullen zijn. Uitsluitsel kwam er niet. Wijselijk hield ‘special guest’ journalist en econoom Mathijs Bouman zich tegenover Perry Verberne, voorzitter Machevo & Bulk Vereniging, op de vlakte.

Hij strooide wel met cijfermateriaal waaruit hoop geput mag worden. Onderaan de streep lijkt de schade lijkt tot nu toe mee te vallen, tenminste als je niet in de horeca-, evenementen of toeristensector zit. Dit geldt zowel voor de Nederlandse industrie als geheel, als op Europees en internationaal niveau. Overal veerde de economie pijlsnel op na de lockdown dit voorjaar. De V ging hard naar beneden, maar ook weer hard omhoog.

Eigenlijk heel verklaarbaar. Het vergrendelen van de samenleving veroorzaakte vooral een kunstmatige economische crisis. Het ging goed en ineens zetten we alles stil. Hoe anders was dat tijdens de bankencrisis in 2008. Banken vielen om, internetbubbels liepen leeg en de economie stortte als een kaartenhuis in elkaar. Het fundament was weggeslagen, waardoor het herstel jaren duurde.

Dit keer is de situatie anders. Nu was er direct na het ontgrendelen sprake van een hoogconjunctuur. In percentage zelfs de grootste economische kwartaalgroei voor Nederland in tientallen jaren. Elders in Europa hetzelfde beeld, zij het iets gematigder. Gaan we na deze tweede golf weer zo’n veerkracht zien?

Wordt het weer een V-vormig herstel of eerder een ‘W’, zoals Ron De Keersmaeker, Director Processing Solutions & Equipment bij Tetra Pak, mee-chatte. ‘Als we de Brexit erin optellen.’ Ook een ‘U’ kwam langs, dus een veel geleidelijker economisch herstel. Hoe dan ook, de sector lijkt er tot nu toe redelijk ongeschonden door te komen.

Dat 60% van de webinar-volgers vindt dat het kabinet de steunmaatregelen versneld mag afbouwen, spreekt hier boekdelen. Eigenlijk gaat het best goed. Niemand van de chatters schoot dan ook in de paniekstand. Er was zelfs een pleidooi om juist nu te investeren in mensen, nu ze weer meer beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Om juist nu in te zetten op duurzaamheid, omdat dit de toekomst is. En om juist nu de innovatiemotor op hogere toeren te laten draaien, om straks op voorsprong te komen.

Prima adviezen lijkt me. Investeren in ‘tijden van crisis’ betaalt zich op langere termijn gewoon uit, het maakt je toekomstbestendig. Een waarschuwing was er wel van Bouman. Het aantal faillissementen was in geen jaren zo laag, maar de klap moet nog komen. Veel zombiebedrijven worden nu kunstmatig in leven gehouden. Zodra de steunmaatregelen stoppen, zullen ze het loodje leggen. Verberne waarschuwde extra te letten op de liquiditeit bij toeleveranciers en klanten.

Interessant is ook dat er structurele steun komt voor het bedrijfsleven via het ‘nationaal groeifonds’. Er komt 20 miljard euro op tafel voor het investeren in kennisontwikkeling, R&D, innovatie en infrastructuur. Dit voor de komende 5 jaar en minimaal 30 miljoen euro per project. Vooral bestaande bedrijven profiteren. Ik zou zeggen: maak er gebruik van om positief uit de coronacrisis te komen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark