NMBS zorgt voor een gezonde werkomgeving

icon.highlightedarticle.dark Management
55 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: NMBS zorgt voor een gezonde werkomgeving

NMBS heeft voor haar Centrale Werkplaats in Mechelen geïnvesteerd in drie
luchtdouchecabines van Keller.
De Centrale Werkplaats in Mechelen is de grootste van alle werkplaatsen van de NMBS. Momenteel wordt er gewerkt aan de revisie van de treinstellen ‘type 75’, de zogenaamde Varkensneuzen. Alle verstorven onderdelen worden uit de treintoestellen gehaald en de lakverf wordt aan de buitenzijde verwijderd. Iedereen is hierbij verplicht een speciaal mondmasker met perslucht, veiligheidsschoenen, werkkledij met lange mouwen en oorbeschermers te dragen in deze werkruimte. Om een nog gezondere werkomgeving te creëren heeft de NMBS geïnvesteerd in drie luchtdouchecabines. Deze installatie fungeert in de eerste plaats als een muur tussen de bestofte en de zuivere ruimte. Ze bestaat uit vier deuren: één deur om de ruimte te betreden en drie deuren om via de luchtdouchecabines de ruimte te verlaten. Bij het verlaten van de werkruimte moet iedereen verplicht door de luchtdouchecabines. De installatie wordt door twee ploegen van telkens 35 personen gebruikt.

De gezuiverde lucht is zuiverder dan de lucht die we buiten inademen.
De werknemer stapt met zijn bestofte kledij, veiligheidsbril, gehoor- en ademhalingsbescherming in de luchtdouchecabine. Men start de luchtdouchecabine en duwt op de bovenste drukknop. De volledige werkkledij wordt afgeblazen. Om een optimale reiniging te verkrijgen draait de medewerker zich tijdens het proces rond. Het afgeblazen stof wordt daarbij continue naar onderen afgezogen. De vervuilde luchtstroom wordt afgezogen door een Keller Vario 3 filter. Hier wordt de lucht voor de eerste maal gezuiverd. Het stof blijft tegen de filterplaten kleven en wordt met perslucht losgeklopt. Het stof valt in twee opvangemmers. Daarna gaat de gezuiverde lucht naar een absoluutfilter. Deze filter dient als veiligheid voor het geval iets met de eerste filter verkeerd gaat. Volgens de laatste metingen is de lucht die naar buiten geblazen wordt zuiverder dande lucht die wordt binnengetrokken. Daarnaast is er rond de luchtdouchecabines een akoestische ruimte gebouwd om het lawaai in de werkruimte te beperken.

Een totaaloplossing met korte levertermijn
“We hebben na een grondig marktonderzoek gekozen voor Keller omdat zij de beste levertermijn en prijs/kwaliteit konden leveren. Daarnaast was het voor ons belangrijk om met een partner samen te werken die het volledige concept kon aabieden, m.a.w. filter en cabines en ons 1 CE kon bezorgen voor de volledige installatie.” aldus de NMBS.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer