Nieuwe generatie magneetscheiders voor poeders

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwe generatie magneetscheiders voor poeders

Op de Solids in Antwerpen (Stand H4240) introduceert de Goudsmit Magnetics Group uit Waalre een nieuwe generatie magneetscheiders. Deze dienen voor het verwijderen van metaaldeeltjes (kleiner dan 30 µm) uit poeders in bijvoorbeeld de food, chemische en keramische industrie. De Easy Clean flow magneet onderscheidt zich door de gebruiksvriendelijke reiniging, verbeterde doorstroming en hoge Gausswaarden op de staven. In tegenstelling tot eerdere ontwerpen, waarbij dergelijke magneten voorzien werden van twee lagen dunne (rond 25 mm) staven, bevat het nieuwe ontwerp één rij dikke staven van rond 50 mm. Dit levert een hoger scheidingsrendement op, bleek uit nieuwe meettechnieken met onder meer simulaties van magneetvelden en tests in het eigen testcentrum. De dikkere staven staan namelijk langer in contact met de magnetische deeltjes. Bijkomend voordeel is dat de magneet in zijn geheel lager wordt en dus minder inbouwhoogte vereist. Eén rij staven zorgt daarnaast voor een verbeterde doorstroming van het product; dit is met name een voordeel voor moeilijk stromende poeders.

Reiniging
De pneumatische magneetstaven vereenvoudigen het reinigingsproces. De magneetstaven worden via de geleiding naar buiten gereden en wanneer zij zich buiten het huis bevinden, worden de magneten binnen de staven naar buiten geblazen. Een plaat houdt de gevangen magnetische delen tegen, waarna deze in een opvangbak vallen.

De Easy Clean flow magneet is door zijn enorme magnetische vangkracht van 13.000 Gauss op de staven, ook uitermate geschikt voor het separeren van kleine (»2mm) RVS delen. Uit bovengenoemde tests en metingen is onder andere gebleken dat alleen magnetische vangkracht niet voldoende is voor het separeren van RVS deeltjes. Het is ook van cruciaal belang dat deze delen de staven raken wanneer ze erlangs stromen. Hiervoor kan het bedrijf in de constructie deflectoren aan te brengen in de magneet waarmee productstromen met zwak magnetische (RVS) deeltjes goed te richten zijn. Dit zorgt ervoor dat het product de staven altijd raakt, zie de video.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer