Nieuwbouw Polem loopt zeer voorspoedig, 21 februari 2012 klaar

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwbouw Polem loopt zeer voorspoedig, 21 februari 2012 klaar

Het nieuwbouwproject van Polem, na de enorme brand van 8 februari 2011, zal als de planning goed verloopt op 21 februari 2012 zijn afgerond. “Alleen Koning Winter kan nog roet in het eten gooien”, zegt directeur Wolter de Lange over het project waarbij zes afgebrande hallen worden vervangen door twee nieuwe hallen die nog grotere tanks en silo’s kunnen bouwen dan het bedrijf met 140 medewerkers voorheen kon.

De toonaangevende bouwer van polyester silo’s en tanks heeft een roerig jaar achter de rug en hoopt dat de winter zacht zal zijn zodat de nieuwbouwplanning kan worden gehaald en er vanaf maart volgend jaar in een zelfs verbeterde situatie toch nog een winstsituatie kan worden behaald ten opzichte van de oorspronkelijke catastrofe. Er wordt letterlijk op de oude puinhopen een nieuw verbeterd complex neergezet. De Lange: “Het puin van de oude hallen is vermalen en als granulaat onder de vloeren van de nieuwe hallen gelegd.”

De enorme brand legde zes van de zeven hallen grotendeels in de as. Alleen Hal 7 bleef, die blijft ook in de nieuwe situatie overeind. De brand haalde alle Nederlandse krantenkolommen en zelfs het NOS Journaal was met een verslaggever live bij de grote rookontwikkeling boven Lemmer aanwezig. “Na de brand heb ik één slapeloze nacht gehad”, zegt De Lange, die samen met Tim Berger de directie vormt van de producent van silo’s en tanks uit Lemmer. “Gaan we voor een herbouw om alles weer zo te krijgen zoals het was of kunnen we er enkele van onze dromen en ambities, zoals uitbreiding van de mogelijkheden, erin verwerken? We hebben getoetst bij onze aandeelhouders van Plasticon Europe of er voldoende liquide middelen waren. Toen dat gelukkig zo was zijn we vervolgens vol goede moed aan de slag gegaan. Stil in een hoekje gaan zitten treuren was voor ons geen optie.”

Wat er volgde was een immens proces van werkzaamheden, want het maken en uitwerken van de plannen diende naast het reguliere dagelijks werk plaats te vinden. De Lange: “Het was een soort achtbaan, want ook de schadeafhandeling met de verzekeringsmaatschappij bracht onzekerheden met zich mee en vergde nog de nodige tijd en energie.”

Directeur Wolter de Lange

De uitvoering van het dagelijks werk moest zijn weg na de brand ook nog vinden en is uiteindelijk gelukt met behulp van een hal welke van buurman IJsselmeer Beton kon worden gehuurd en een hal van Combex in Eastermar die tot tijdelijke productielocatie kon worden omgebouwd. De bijbehorende logistieke

Geschreven door

Polem BV

Dankzij bijna 50 jaar industriële ervaring wordt Polem zowel nationaal als internationaal gezien als dé producent van composiet silo’s en tanks. Een Europese marktleider waar vakmanschap en innovaties hand in... Lees meer