Natwasser om soja- en koolzaadverwerking stofvrij te maken

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Natwasser om soja- en koolzaadverwerking stofvrij te maken

Keller Lufttechnik Benelux heeft Cargill’s soja- en koolzaad afdeling voorzien van een centrale afzuiginstallatie waarmee zowel het stof als de dampen afgezogen worden, alles conform de ATEX-wetgeving. “Het realiseren van de installatie was maatwerk”, aldus Anton Kemp van Keller Benelux.

In Amsterdam verwerkt Cargill granen en oliezaden, waaronder sojabonen, zonnebloempitten en koolzaden tot ruwe olie, veevoeder en proteïnemeel. “De Cargill site in Amsterdam is sinds kort omgebouwd om zowel soja als koolzaad te kunnen verwerken. Hiervoor moesten we ook investeren in het vernieuwen van de afzuiging op de persen, waar de sojabonen en nu ook het koolzaad worden gebroken enerzijds, en anderzijds tijdens het oliepersen met behulp van expellers”, aldus Jan Boiten, projectingenieur bij Cargill.

Jan Boiten, projectingenieur bij Cargill, vertelt dat bewust voor Keller Benelux is gekozen.” We hebben ervaring met diverse leveranciers maar hebben gekozen voor de expertise van Keller Benelux. Daarbij speelt mee dat de samenwerking tijdens de oriëntatie en bij eerdere projecten bijzonder goed is verlopen.” De site van Cargill in Amsterdam werd door Keller Benelux voorzien van één centraal afzuigsysteem met natafscheider, met een afzuigcapaciteit van 35.000m³/u bij 60 tot 80°C. Enerzijds wordt er stof en damp afgezogen tijdens het persen of wringen en anderzijds wordt er stof afgezogen in de voorbereidingsfase. De natafscheider gaat de vervuilde luchtstroom door middel van water reinigen. De ontstoffinginstallatie is uitgerust met het nodige systeem om de veiligheid van werknemers, milieu en procesapparatuur te waarborgen. Zo is de installatie volledig conform ATEX (= explosiebeveiliging) uitgevoerd.

Al het RVS leidingwerk en de RVS cycloon werd geproduceerd door de afdeling Hafinox van ons zusterbedrijf Hafibo.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer