Nanodeeltjes in cosmetica en voedingsmiddelen – Bent u al nanoproof?&

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nanodeeltjes in cosmetica en voedingsmiddelen – Bent u al nanoproof?&

Nanodeeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van hetzelfde materiaal. Hierdoor hebben zij ook andere effecten op de gezondheid van mensen en op het milieu. De risico’s die nanomaterialen met zich meebrengen zijn zeker nog niet voldoende onderzocht. Toch zijn er wel al diverse producten verkrijgbaar waarin nanodeeltjes verwerkt zijn.

In de voedingsmiddelenindustrie zijn er bijv. toepassingen beschikbaar zoals nanosensoren die kunnen waarschuwen of een product besmet of bedorven is, verpakkingsmateriaal dat bacteriën doodt en nanotechnieken die veel smaak afgeven maar geen calorieën bevatten.
In de cosmetische industrie zijn nano UV filters verwerkt in zonnebrandcrèmes en worden er nanodeeltjes toegevoegd aan tandpasta’s, huidcrèmes en haarlak om de werking te verbeteren.

Hoewel er nog geen eenduidige wet- en regelgeving is voor nanomaterialen gaan er in 2013 wel een aantal nieuwe verordeningen van kracht betreffende nanodeeltjes.
•De milieucommissie in het Europees Parlement heeft nieuwe etiketteringregels opgesteld voor voedingsmiddelen. Zo moet er ook op het etiket staan wanneer er nanodeeltjes in een product verwerkt zijn.
•Op 11 juli 2013 wordt in de Europese Unie de Cosmetica Verordening van kracht. Hierin wordt gesteld dat:
oNieuwe cosmetische producten met nanomaterialen moeten zes maanden voordat het product op de markt wordt geplaatst worden aangemeld. Dit geldt niet voor producten die voor 1 januari 2013 op de markt zijn gebracht.
oEr moet specifieke informatie worden gegeven over het nanomateriaal zoals deeltjesgrootte, fysische en chemische eigenschappen, toxicologisch profiel.

De Europese Commissie heeft in de “Commission Recommendation of 18 October 2011” een scherpe definitie opgesteld wanneer materialen en deeltjes onder de categorie “nano” vallen.

Produceert u cosmetische materialen of voedingsmiddelen en wilt u weten of uw eindproduct, of de gebruikte grondstoffen en halffabricaten, nanodeeltjes bevatten? Delft Solids Solutions kan u helpen vast te stellen of uw materialen mogelijk nanodeeltjes bevatten en of deze als nanomateriaal dienen te worden geclassificeerd. Zo kunnen wij met diverse technieken de aanwezigheid en grootte van de deeltjes bepalen evenals hun fysische, chemische en toxicologische eigenschappen in kaart brengen.

Mocht u nog vragen hebben over nanodeeltjes en of u en uw producten “nanoproof” zijn, contacteer ons via de gegevens zoals vermeld in ons bedrijfsprofiel.

Geschreven door

Delft Solids Solutions B.V.

Rijk geoutilleerd contract research instituut en laboratorium gericht op onderzoek vaste stoffen. Gespecialiseerd in fysische eigenschappen van solids : stromingsgedrag, shear gedrag, stoffigheid, sterkte en slijtage, consolidatie, ontmenging van poeders,... Lees meer