Mayser USi Ultrasoonsensor

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mayser USi Ultrasoonsensor

De geavanceerde ultrasone USi-sensoren van Mayser detecteren mensen en voorwerpen door middel van contactloze technologie. De inzet van de USi zorgt voor een betrouwbare bescherming tegen verwondingen en schade door botsingen/contact met bewegende onderdelen van machines, robots, en voertuigen als AGV’s. De meest opvallende eigenschappen van deze ultrasoon sensor zijn de flexibiliteit en brede inzetbaarheid in vele omgevingen. De USi is ongevoelig voor invloeden als vuil, omgevingsgeluid, luchtstromingen en vocht.

Compact
Via de evaluatie-unit kunnen twee vrij positioneerbare compacte sensoren op afstand worden geïnstalleerd met een minimale installatieruimte. Dit garandeert een hoge flexibiliteit voor zowel de installatie als het te detecteren gebied. De sensoren kunnen bovendien onafhankelijk van elkaar worden geconfigureerd.

Er zijn twee uitvoeringen van dit USi-systeem; één voor veiligheids- en één voor standaard toepassingen. De veiligheidsuitvoering heeft de mogelijkheid om per sensor twee veiligheidszones in te stellen. Hierdoor kan een robot of voertuig bijvoorbeeld eerst afgeremd worden indien een persoon of object in het eerste gebied komt. Bij het binnengaan van de tweede zone kan dan een complete uitschakeling plaatsvinden. Ook kunnen er vanuit deze unit veiligheidsrapporten worden gegenereerd.

Technologie
De complexe meetmethode van deze ultrasone sensoren, bestaande uit ‘echo real-time’-meting en ‘echo-amplitude’-meting, maakt zowel het meten van afstanden, als het veilig contactloos detecteren van objecten mogelijk. De sensoren meten in een elliptisch geluidsveld waardoor er niet slechts één (laser)lijn actief is maar beveiliging in een 3D-gebied gewaarborgd is.

Toepassingen
De USi biedt onder andere een compleet systeem voor het beveiligen van Cobot-werkstations waar robots en mensen samen in een productieomgeving actief zijn. Daardoor kan een werknemer veilig dicht in de buurt komen van machines en is het niet nodig om in lastige posities te werken zodat het ook ergonomisch verantwoord is. Toepassingen naast Cobot-situaties zij bijvoorbeeld op AGV’s en toepassingen waar een doorvoerbewaking of gebiedsbewaking nodig is.

Naast de voor de hand liggende veiligheidstoepassingen biedt dit systeem nieuwe mogelijkheden voor het detecteren van objecten in omgevingen met ook andere ‘vaste’ objecten. een normale (bijvoorbeeld optische) sensor reageert op alle objecten die in het gezichtsveld staan. De USi kan een standaard omgeving met de aanwezige objecten worden aangeleerd door middel van de teach-in-functie. Het voordeel hiervan is dat het systeem alleen op afwijkingen in de aangeleerde omgeving reageert.

Producteigenschappen

– ISO 13849-1: 2015 Categorie 3 PL d
– Detecteert diverse materialen ongeacht vorm, transparantie of kleur
– Goede ruimtelijke spreiding van bewakingsvelden
– Geschikt voor mobiele en stationaire applicaties
– Gebruiksvriendelijke configuratiesoftware
– Detectie van de kleinste objecten op 2,5m

Watch article videoicon.arrow--dark

Geschreven door

Isotron Systems B.V.

Isotron Systems verkoopt op basis van industriële proceskennis, kwalitatief hoogwaardig geselecteerde elektronische automatiseringscomponenten en -systemen aan de industriële sector in Nederland, België en Luxemburg. Ons gamma bevat oa Cognex, PMA,... Lees meer