M.I.P. gaat volop voor ‘Factory of the future’

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: M.I.P. gaat volop voor ‘Factory of the future’

M.I.P., producent van composieten tanks en silo’s uit Rijkevorsel, sprak bij de start van het nieuwe jaar de ambitie uit om te transformeren tot een ‘Factory of the Future’. Zo wil het bedrijf niet alleen de eigen groei blijven verzekeren voor de toekomst. De medewerkers van M.I.P. mikken ook op de begeerde ‘Factory of the Future’ award van Made Different om aantoonbaar future-proof te zijn, Hoe dat gebeurde, lees je hieronder…

Volgens Maikel Elst, C.E.O. bij M.I.P. begint alles met een visie. Vanuit een toekomstgericht doel wil hij M.I.P. laten groeien tot een bedrijf dat bestaansrecht heeft op langere termijn, duurzame winst maakt, een voorsprong kan nemen op de concurrentie, medewerkers een stabiele basis geeft en de eigen waarde vergroot zodat er ruimte is voor nieuwe investeringen.

Nieuwe koers
Focus komt er niet zomaar. In 2006 ging het goed fout bij toenmalig silofabrikant Mertens, nu M.I.P. Statische elektriciteit veroorzaakte een felle brand die de drie productiehallen van het bedrijf volledig in de as legde. Een nachtmerrie, die uiteindelijk wel een kans bleek voor de toekomst. Het nieuwe management stippelde opnieuw de koers uit, ging werken met dealers en boorde nieuwe markten aan (zie foto). Deze nieuwe tactiek en dit grondig marktonderzoek werkten, want het bedrijf is nog steeds in volle expansie. Door de stijgende vraag werd inmiddels ook een tweede fabriek geopend in het Nederlandse Moerdijk.

M.I.P. koestert talent
Groeien doe je natuurlijk niet alleen. Omdat M.I.P. het heel belangrijk vindt het beste uit mensen te halen, volgen alle werknemers jaarlijks tal van opleidingen. Van vakgerichte tot persoonlijke opleidingen. Zo is er bijvoorbeeld opleiding gegeven in Lean Management en zijn we gestart met 5S implementatie. Onze werknemers zijn zich, door middel van de Lean opleiding, bewust geworden van hun werkomgeving. Daarnaast is algemene open communicatie erg belangrijk om mensen goed te doen samenwerken. De nieuwe eigen M.I.P.-app draagt hier aan bij.

Werken aan de toekomst
Dat het werkt, bewijzen de verbeterde doorlooptijden en verhoogde omzet. Volgend punt op de agenda is een optimale voorraadbeheersing.
Om zich te transformeren tot een heuse ‘Factory of the Future’ is het nodig om op zeven gebieden ontwikkelingen aan te tonen. We voeren momenteel diverse haalbaarheidsstudies uit die revolutionair zijn in onze sector. We stimuleren zelfsturende teams en zullen er alles aan doen om onze operators te transformeren naar procesengineers die kunnen werken met een robot. Een laatste voorbeeld is dat we zoveel mogelijk maatwerk omvormen tot standaardproducten. Denk hierbij aan de ladders die nodig zijn bij elke silo die we produceren. Momenteel wordt voor elk project een ladder op maat voorzien. Door dit te standaardiseren, kunnen we meer ‘one-piece-flow’ werken en onze doorlooptijden verkorten.

Of het bedrijf ook de begeerde ‘Factory of the Future Award’ in de wacht kan slepen, zullen we in 2021 weten. Wordt vervolgd.

Geschreven door

M.I.P. nv

M.I.P. is dé leverancier van duurzame opslagsystemen in glasvezelversterkte kunststof (GVK). M.I.P. biedt totaaloplossingen voor de opslag van complexe vloeistoffen en vochtgevoelige vaste stoffen. M.I.P. voert kwaliteit hoog in het... Lees meer