Kostenreductie door de juiste weegoplossingen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Kostenreductie door de juiste weegoplossingen

Proceswegen
”Inline” wegen is een effectieve manier om overmatige dosering van dure additieven te vermijden en de productie aan te passen aan de werkelijke behoefte. Jesma is in staat om een breed scala aan dynamische-, continue- en gravimetrische doseersystemen te leveren.

Bij de Deense graan verwerkende en meelfabrikant Lantmännen Cerealia A/S is een dergelijk gravimetrisch systeem geïnstalleerd.
Het systeem bestaat uit een centripetaal weger(master), type JesFlow in combinatie met een continue ”loss-in-weight” -eenheid(slave) voor het doseren van additieven.
Productiemanager Torben Bodin legt uit: ”In het verleden was het moeilijk om een nauwkeurige en betrouwbare oplossing te vinden om de werkelijke flow te meten. Het is onze hoogste prioriteit om de werkelijke productstroom te kennen, aangezien we additieven zeer nauwkeurig doseren in verhouding tot de hoofdstroom. Tegelijkertijd fluctueert de hoofdstroom, dus de dosering van het additief moet de fluctuaties zeer nauwkeurig volgen. Het is belangrijk voor Lantmännen Cerealia A/S dat de productmix is zoals we verwachten en identiek, we moesten nieuwe manieren bedenken om de vereiste eindkwaliteit te bereiken.

De regulering van de additieven dosering via een ”loss-in-weight” -systeem reageert snel en effectief dankzij de ”Master-Slave” -regeling op basis van de hoofdstroom.

Flow in een kleine LIW-unit

Een ”loss-in-weight” -eenheid van Jesma kan overal worden gebruikt waar continue dosering van poeder of een ander bulkmateriaal met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid moet worden gedoseerd.

Regulering van het mengsel met behulp van weegsystemen resulteert in een meer accurate mix in vergelijking met andere beschikbare technieken. Dit resulteert in een meer uniform eindproduct en dus een hogere eindkwaliteit. Jesma ”loss-in-weight” -eenheden zijn ontworpen volgens de specifieke vereisten van de klant en zijn verkrijgbaar met capaciteiten van enkele kg tot enkele tonnen per uur. Alle units zijn ontworpen en gebouwd volgens het daadwerkelijke product en zorgen zo voor een hoge bedrijfsveiligheid en optimale gebruikersvriendelijkheid.

Tijdens de werking van de eenheid ”loss-in-weight” wordt de bak langzaam geleegd en het gewichtsverlies in verhouding tot de tijd resulteert in het massasignaal dat de dosering naar de vereiste waarde stuurt. Het door Jesma zelf ontwikkelde controlesysteem werkt voortdurend de verhouding bij tussen de vereiste hoeveelheid en de werkelijke dosering. Wanneer de bak bijna leeg is en opnieuw wordt gevuld, gebruikt het besturingssysteem de historische waarden als basis voor de relatie tussen de werkelijke dosering en het gewichtsverlies in de bak. Wanneer de bak vol is, schakelt het besturingssysteem terug naar de normale werking. Dit type regeling, zonder de bewerking tijdens het vullen van de bak te ”bevriezen”, resulteert in een unieke dynamische nauwkeurigheid en een zeer nauwkeurige regeling van de productstroom.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark