Koelschroef voor zetmeelpoeder

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Koelschroef voor zetmeelpoeder

Bij de productie van zogenaamde `soft candy` (denk aan de bekende gummiberen) wordt een vloeibaar kokend heet suikermengsel gegoten in vormen die geperst worden in met zetmeelpoeder gevulde gietbakken. Het zetmeel wordt voortdurend hergebruikt, maar moet hiervoor wel steeds opnieuw afgekoeld worden.

°Celsius leverde onlangs aan een van de grootste Zuid Afrikaanse snoepfabrikanten een koelschroef die 8000 kg/uur zetmeel van 50 °C naar 20 °C kan afkoelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een water en glycol mengsel als koelvloeistof met een temperatuur van -2 °C.

De °Celsius koelschroef is een dubbelschroef van ruim 8 meter lang en 1 meter hoog en vervult een bufferfunctie om er zeker van te zijn dat er altijd voldoende zetmeelaanvoer is voor het vullen van de vormen.

Deze machine is de derde in rij die de afgelopen jaren is geleverd aan deze producent. Voorheen koelde men met lucht, maar dit bracht te grote stofproblemen met zich mee.

Geschreven door

Logo van:Koelschroef voor zetmeelpoeder

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer