Klaar voor de toekomst met de modulaire DIN-rail IPC Control

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Klaar voor de toekomst met de modulaire DIN-rail IPC Control

Advantech introduceert de nieuwe DIN-rail IPC controller welke hoge CPU prestaties, flexibiliteit en kostenefficiëntie met elkaar combineren. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de APAX-5580 is dat het systeem naadloos past in evoluties als Industry 4.0 en Smart Factory 2.0. De essentiële technische uitgangspunten hiervoor zijn dan ook samengevat in Advantech’s 3C-model: Computing, Connectivity en Control.

Computing
De APAX-5580 is een ultra compacte en krachtige fanless IPC voorzien van een Intel® Core i7™ 1.7GHz (2C) processor en 4GB intern geheugen. Tevens worden er gelijktijdig een Celeron en een Core i3™ versie geïntroduceerd. Standaard communicatie interfaces als GbE, USB en COM-poorten zijn aanwezig, evenals een monitoraansluiting voor lokale bediening en visualisering. Als opslag- en uitbreidingsopties kunt u kiezen uit mSATA, SD-slots, mPCIe-slots, dubbele voedingsingang en ondersteuning voor UPS.

Een unieke feature van de APAX-5580 is de ‘One key recovery’. Met een druk op de knop kan eenvoudig een back-up van het image op de SD-kaart worden opgeslagen of kan een systeem recovery uitgevoerd worden. Daarnaast kan optioneel een batterijmodule (APAX-5340) worden toegevoegd, die er voor zorgt dat bij stroomuitval de APAX-5580 tot 2 uur operationeel gehouden wordt om uw proces te waarborgen.

Connectivity
De APAX-5580 kan modulair uitgebreid worden door gebruik te maken van mini PCIe modules die dezelfde vormfactor hebben als de I/O-modules. Hierin kunnen de ‘iDoor’ modules van Advantech toegepast worden, waardoor u de heeft keuze uit ca. 20 verschillende uitbreidingsopties voor communicatie, opslag, I/O en display opties. Voorbeelden hiervan zijn (geïsoleerde) seriële, GbE en/of USB3.0-poorten, 2,5” SATA met RAID 0/1 ondersteuning en industriële veldbussen (ProfiNet, EtherCAT, CANbus etc.). Een van de mPCIe-slots kan voorzien worden voor een Wifi module welke gebruik kan maken van de externe antenne aansluiting op de APAX, zodat eenvoudig (wireless) remote controllers kunnen worden aangesloten.

Control
De APAX-5580 kan eenvoudig met digitale, analoge en/of high speed teller I/O-modules worden uitgebreid met behulp van 1- of 2-slots backplanes die tegen de ‘control unit’ geplaatst worden of op afstand met behulp van verschillende netwerktypologieën. De I/O-modules kunnen ‘hot-swap’ gewisseld worden zonder dat dit de werking van het systeem beïnvloedt.

De APAX-5580 m.b.v. de Codesys v3 ontwikkelomgeving geprogrammeerd worden conform de IEC 61131-3. Binnen deze omgeving beschikt Codesys over krachtige visualisatiesoftware (TargetVisu) voor lokale visualisering en/of bediening. Optioneel is het mogelijk om de controller van WebVisu te voorzien waarmee u eenvoudig middels een web browser toegang heeft tot de visualisatie. Zowel de TargetVisu als de WebVisu maken gebruik van dezelfde database als de Runtime waardoor dubbele adressering en typefouten tot het verleden behoren.

Geschreven door

Isotron Systems B.V.

Isotron Systems verkoopt op basis van industriële proceskennis, kwalitatief hoogwaardig geselecteerde elektronische automatiseringscomponenten en -systemen aan de industriële sector in Nederland, België en Luxemburg. Ons gamma bevat oa Cognex, PMA,... Lees meer