J-Tec ontwerpt complete menginstallatie voor moeilijk product

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: J-Tec ontwerpt complete menginstallatie voor moeilijk product

Als dochter onderneming van Katoen Natie, een wereldspeler op het gebied van logistieke en semi-industriële activiteiten, hebben wij enkele voordelen. Katoen Natie heeft meer dan 4,8 miljoen aan m² in magazijnen verdeeld over 25 landen, wereldwijd. Als dochteronderneming kunnen wij van deze faciliteiten gebruik maken in functie van onze projecten.

Bijvoorbeeld:
Een klant vroeg ons een menginstallatie te ontwerpen en te bouwen, voor een moeilijk te behandelen product, in een Noord- Afrikaans land. We ontwierpen een installatie die bestaat uit 4 belangrijke delen: een droge stof gedeelte, een CIP gedeelte, een kneder en een afzaklijn.

Het droge stof gedeelte bestaat uit een zakkenstort, een mixer en een pneumatisch transport uitgerust met een metaaldetectie systeem. Het pneumatische transport brengt het gemengde product naar een “loss in weight feeder” die op zijn beurt het prod¬uct in een kneder doseert. Naast de droge stof installatie leverde wij ook het vloeistof gedeelte, welke water en olie in de kneder doseert. Het hele proces is ook CIP-baar gemaakt dankzij een geautomatiseerde CIP installatie, ontworpen door onze vloeistof afdeling.

Omdat de installatie in een Noord-Afrikaans land zal worden gebouwd, moest er met verschillende factoren rekening worden gehouden. Denk maar aan een administratieve rompslomp, lokale wetgevingen en speciale bank regulaties. Van deze drie voor¬beelden is de administratieve last de grootste. Een berg aan papierwerk om zelfs een klein stuk van een installatie het land in te voeren is de regel. Om dit zoveel mogelijk te vermijden en de overeengekomen levertermijn te respecteren, kwam J-Tec met een slimme oplossing.

We maakten gebruik van een Katoen Natie magazijn op 1 km afstand van onze hoofdzetel in België, om de hele installatie op te bouwen en volledig te bekabelen. Dit gaf ons de mogelijkheid de installatie op voorhand grondig te testen, zonder en zelfs met product! Hierdoor konden we een snelle opstart garanderen. De installatie is ook ontworpen in verschillende modules en skids, wat ons toelaat ze in geen tijd af te breken en op locatie terug op te bouwen. Een ander voordeel aan deze manier van werken is dat we de hele installatie in 1 keer kunnen verschepen, wat de administratieve last drastisch verminderd. Dankzij dit project wordt de krachtige formule van J-Tec en Katoen Natie weer bewezen.

Geschreven door

J-Tec Material Handling

J-Tec ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt systemen voor de behandeling van poeders, granulaten en vloeistoffen. Wij bouwen complete turn-key installaties, vernieuwen en/of automatiseren bestaande installaties en leveren individuele componenten, en... Lees meer