Inline vochtmeetapparatuur

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Inline vochtmeetapparatuur

In productieprocessen is het vochtgehalte van grondstoffen en/of eindproducten van belang vanwege o.a. de verwerkbaarheid, kwaliteit en kosten.

Dosco levert voor de beheersing van o.a. het vochtgehalte inline meetapparatuur op basis van microwaves en NIRS spectroscopie.

Microwave vochtmeting baseert zich op de meting van het energieverlies van (microwave) straling, welke wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van watermoleculen in het stralingsgebied. De aanwezigheid van deze watermoleculen is meetbaar als gevolg van het grote verschil van de dielectrische constante van water (80) ten opzichte van die van andere materialen.

Microwaves herkennen de aanwezige watermoleculen en maken zodoende onderscheidt met de andere materialen. Voor de (conctactloze) inline meting van vaste stofstromen wordt een zender en ontvanger onder en boven o.a. een transportband geplaatst.

(Concentratie)meting in vloeistoffen kan worden gerealiseerd als leidingdeel of flens, welke op een grote leiding of tank wordt geplaatst.

De microwave vochtmeetapparatuur wordt niet of nauwelijks beïnvloed door o.a. wisselende PH-waarden, (kleine) kleurverschillen, donkere kleuren, temperatuurverschillen, structuurverschillen, vervuiling van het meetvenster en/of waterdamp/stof tussen meting en het materiaal.

Geschreven door

Logo van:Inline vochtmeetapparatuur

Dosco Sales & Engineering B.V.

Dosco Sales & Engineering B.V. is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in industriële weeg-/meetapparatuur en procesautomatisering. Als geen ander bieden wij u doordachte oplossingen voor ‘turn-key’ weeg- en doseertechnische... Lees meer