Indorama verdubbelt PTA productie bijna

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
79 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Indorama gaat de productiecapaciteit voor PTA (Purified Terephthalic Acid) in Rotterdam bijna verdubbelen van 350.000 ton naar 600.000 ton per jaar.

PTA is een grondstof voor de productie van PET. Medio 2014 moet de installatie operationeel zijn. Op het moment is Indorama in de Europoort al bezig met de bouw van een nieuwe PET fabriek van 190.000 ton per jaar. De marktomstandigheden voor het product zijn gunstig.

Rotterdam is de belangrijkste Europese vestigingsplaats van het Aziatische bedrijf, dat genoteerd is aan de Thaise effectenbeurs. Het heeft een tweede fabriek met een capaciteit van 192.000 ton in Italië.

Bericht uit 2010:
Het chemische concern Indorama verdubbelt de productie van PET ( ` polyethylene terephthalate ` ) in de fabriek in de Europoort in 2012 vrijwel, van 200.000 ton, naar 390.000 ton per jaar. Ook heeft het Zuidoost-Aziatische bedrijf het volledige eigendom verworven van een 24 MW kracht- en ‘utilities’-installatie op de locatie en bouwt het nieuwe silo’s en verlaadstations voor de logistieke afhandeling van de PET.

PET is vooral bekend als grondstof voor plastic flessen, maar wordt sinds kort ook gebruikt voor het maken van voetbalshirts voor onder andere het Nederlandse elftal. Indorama is een mondiale specialist in PET en nam onlangs ook, in een 50/50 ‘joint venture’, een PET/PTA fabriek in Italië over. De Europese productie van PET is de laatste jaren verkrapt door sluiting van bedrijven in Polen, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Tot april lagen tevens een andere fabriek in Spanje en eentje in het Verenigd Koninkrijk stil. Door de sterke US dollar ten opzichte van de euro is bovendien de import van PET van overzee voor veel afnemers te duur en/of hadden ze geen silocapaciteit om eerder gekochte Aziatische productie op te slaan. Het structureel en conjunctureel krappe aanbod en de hoge vraag door de naderende piek van het bottelseizoen, zorgen voor hoge prijzen. Dit geldt ook voor de twee grondstoffen voor PET; PTA ( ` purified terephthalic acid ` ) en MEG ( ` mono ethylene glycol ` ). Indorama Rotterdam produceert ook PTA.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark