Help, CoronaCheck vergeten!

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Help, CoronaCheck vergeten!

Sinds 25 september is er ook in laboratoria lucht gekomen, de mondkapjesplicht is fors afgebouwd, maar nog niet helemaal. Op mijn OV-reis naar Solids en Pumps & Valves moest het kapje nog wel op. Even schoot ik in de stress op het station, want kapjes zitten niet meer zo in mijn systeem en het pakje met verse maskers zat niet in mijn reiskoffer maar in mijn kantoortas (die thuis stond!). Gelukkig vond ik nog een verfrommeld ding in mijn broekzak, dat meegewassen was. Rook wel lekker fris naar wasmiddel…. Eenmaal op de beurs volstond de CoronaCheck en kon je vrij rond lopen. Een stuk prettiger manoeuvreren zo. Zeker omdat bij mij het nemen van foto’s met een masker geen doen is. Je krijgt een beslagen lens en ziet niet wat je doet.

Grappig te zien trouwens hoe wisselend er met de corona-toegangscontrole wordt omgesprongen. Neem de horeca, het is sterk afhankelijk van de locatie of men streng controleert of niet. Bij het uitgaan in Rotterdam moest overal ’s avonds de CoronaCheck getoond worden, plus ID. Overdag bij koffiedrinken alleen maar het vaccinatiebewijs op je telefoon en bij een Iraaks restaurant vroegen ze of ik gevaccineerd was zonder het te checken. De vraag ‘ben je gevaccineerd’ met ‘ja’ beantwoorden was genoeg.

Wennen doen al die controles nooit, en ik ben niet de enige in dit land die er zo over denkt, gezien het protest laatst op de Dam. Het gaat behoorlijk ver dat je persoonlijke gegevens moet overleggen om een cappuccino te kunnen drinken of een bioscoop in te kunnen. CoronaCheck vergeten en je hebt een probleem. Ik hoorde van een stel dat naar Doesburg was gereisd voor een concert en terug naar huis, omdat ze hun papieren waren vergeten. Ze waren al aardig op leeftijd en snapten niet hoe je de app kon downloaden. Je kun je nu écht helemaal niet meer zonder telefoon de deur uit.

Nu we uit de strengste fase zijn, raakt ook het standaard meedragen van een kapje uit je routine. En of die kapjes bij consumenten echt werken? Genoeg discussies erover gelezen, maar ik ben ervan overtuigd dat met al dat aanraken en in en uit broekzakken halen, en de schade die eraan ontstaat, de balans wel eens zou kunnen doorslaan naar een extra verhoogd risico door de dracht. Komt er nog een goed degelijk laboratorium – dubbelblind – onderzoek of dit soort beschermingsmiddelen überhaupt wel iets doen tijdens een pandemie als deze?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen maatregelen – zeker niet als je bijvoorbeeld in een farmaceutisch bedrijf werkt of in een voedingsmiddelenfabriek en je weet hoe je met PBM’s om moet gaan – maar moet je dit willen in het dagelijks leven? Lijkt me een mooi onderwerp voor een promotieonderzoek en met de (hopelijk) keiharde conclusies die daar dan uitrollen, kunnen we bij een volgende gelegenheid de pragmatische beslissing nemen dat we nooit meer beschermingsmaatregelen verplichten die geen nut hebben. ●

Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark