Graniet ontvangstsysteem maasvlakte opgeleverd

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Graniet ontvangstsysteem maasvlakte opgeleverd

Vanaf oktober 2009 heeft N.M. Heilig BV gewerkt aan de bouw van een graniet ontvangstsysteem op de Maasvlakte. De installatie geeft de mogelijkheid om 90.000 ton graniet met 3500 ton/ uur te stockeren. Het ontvangstsysteem bestaat uit een ontvangst bunker, een opvoerband met een lengte van 130 meter, een monstername apparaat, een zwenkband en een monster afvoerband. Door met de zwenkband het materiaal in een straal af te storten is het stockeren van deze grote capaciteit haalbaar. Elk half uur wordt automatisch een monster vanuit de materiaalstroom genomen, met behulp van het ingebouwde monstername apparaat, welke onder de kop van de opvoerband bevestigd is. De materiaalmonsters worden vervolgens afgevoerd naar een container welk op het maaiveld gepositioneerd is.

De uitdagingen voor realisatie van het ontvangstsysteem waren:
• De installatie is geplaatst op een fundatie van buispalen op een hoogte van ca. 20 meter boven het maaiveld.
• Het ontvangstsysteem staat boven land en boven water.
• Het ontvangstsysteem moest binnen 4 maanden na opdracht operationeel moest zijn.

De eindklant PUMA, een samenwerkingsverband van de waterbouwers Boskalis en Van Oord, heeft op dit moment een vijftal schepen met het ontvangstsysteem gelost.

Allereerst is het schip SMT Bontrup op 13-01-2010 gelost met circa 40.000 ton. Daarna heeft bulkcarrier Yeoman Bontrup een viertal ladingen van 90.000 ton stenen voor de harde zeewering van Maasvlakte 2 gelost. PUMA ontvangt de komende 2 jaar elke 2 weken een lading van 90.000 ton steen, bijna 5 miljoen ton in totaal.

Terwijl het schip een nieuwe lading stenen haalt, brengen grote wielladers de breuksteen naar een zeefinstallatie. Het opslagterrein ligt ongeveer anderhalve kilometer van de plek waar vanaf dit voorjaar de harde zeewering van Maasvlakte 2 wordt aangelegd. Voor het transport naar de bestemming wordt over de Europaweg een tijdelijk viaduct gebouwd.

Geschreven door

Logo van:Graniet ontvangstsysteem maasvlakte opgeleverd

N.M. Heilig B.V.

N.M. Heilig B.V. levert systemen voor overslagbedrijven, productiefaciliteiten en bedrijven actief in afvalverwerking en recycling. We ontwerpen, ontwikkelen, produceren, leveren, installeren en onderhouden een grote variëteit aan machines. Van enkele... Lees meer