Goudsmit ontwerpt magneet voor carbon black

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Goudsmit ontwerpt magneet voor carbon black

Een probleem op het gebied van carbon black verwerking was de aanleiding tot een hernieuwd ontwerp van de roterende clean-flow magneet van het in Waalre gevestigde Goudsmit Magnetic Systems BV. Een in Nederland toonaangevend bedrijf op het gebied van carbon black verwerking wilde de parelvormige carbon black stroom scheiden van ijzerdeeltjes. Het bedrijf schetste hierbij drie probleemsituaties die door inzet van een normale clean-flow magneet niet te ondervangen waren. Het hernieuwde ontwerp, bracht een oplossing. Dit ontwerp is te zien op de Powtech 2007 in Nürnberg (hal 9, stand 316).

Situatie
Carbon black is een zeer droog, slecht stromend product dat gebruikt wordt in afdichtings- en isolatiematerialen en in autobanden. IJzerdeeltjes in de afdichtingen zijn uiteraard niet gewenst en moeten verwijderd worden. Bij de inzet van een normale clean-flow magneet onstaan er een aantal problemen. De pellets bleven op de staven plakken of verpulverden op de staven; dit had te maken met de valhoogte. Ook was het voor de kwaliteitscontrole noodzakelijk de gevangen ijzerdeeltjes te analyseren en monsters te nemen voor onderzoek in het bedrijfslaboratorium. Bovendien liep de temperatuur tijdens de productie op tot boven de 100°C wat een reductie in de magneetkracht gaf. Carbon black is dermate vervuilend dat het reinigen van de magneten automatisch dient te gebeuren.

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer