Food Pilot proeftuin voedingsindustrie

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Food Pilot proeftuin voedingsindustrie

Fabrikanten die op semi-industriële schaal experimenten willen uitvoeren op het gebied van food processing kunnen terecht bij de Food Pilot. Met tal van kleine proceslijnen werkt de Food Pilot onder meer aan de optimalisatie van procesparameters, houdbaarheidstests en smaaktesten voor voedingsbedrijven. Daarnaast voeren de onderzoekers labanalyses uit en geven zij wetenschappelijk advies.

De Food Pilot in het Oost-Vlaamse Melle is dus dé proeftuin voor de voedingsindustrie. De technologische industrie kan er terecht om haar laatste innovaties op kleine schaal in de praktijk te laten testen. De voedingsbedrijven kunnen hier experimenteren met de laatste technologieën.

Voor toeleveranciers aan de procesindustrie is het zonder twijfel zeer interessant om zo’n proeftuin van dichtbij te zien. Daarom organiseert de Machevo & Bulk Vereniging op 23 juni 2016 een excursie voor haar leden naar de Food Pilot.

Uniek kijkje in de toekomst
De Food Pilot puilt uit van de procestechnieken, zowel conventionele als enkele laatste innovaties en ontwikkelingen in de voedingsindustrie. Machevo-leden krijgen nu de unieke kans een kijkje te nemen in dit exclusieve experimentele centrum waar de voedingsindustrie en technologische industrie elkaar treffen.

Tientallen experimentele machines
Tijdens de rondleiding krijgen de leden tientallen pilottoestellen te zien, van een indamper en sproeidroger tot een volledige vleeslijn. Ook zullen zij innovatieve technologieën zien zoals een vacuüm spiraal-filter pers, een toestel dat emulgeert op basis van magnetisme en het Dry-On-WaterTM droogtoestel. Al deze toestellen worden benut om te experimenteren met nieuwe recepten, nieuwe processtappen of nieuwe concepten.

Casestudies rond desinfectie
Na de rondleiding en een koffiepauze volgt een korte lezing over de reiniging en desinfectie van productiesites. Hierbij worden verschillende casestudies behandeld. Wat zijn de plaatsen van contaminatie? Welke micro-organismen heersen in de productieomgeving? Hoe ontstaan biofilms en kunnen we ze bestrijden? Wat is het effect van reinigingsprocedures?

Over de Food Pilot
De Food Pilot is ingebed in het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), een onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid. Vorig jaar voerde de Food Pilot 350 semi-industriële tests en 7600 analyses uit voor meer dan honderd verschillende bedrijven. Van de 600 werknemers van het ILVO zijn er 150 werkzaam in de eenheid Technologie en Voeding.

Iets voor u?
Had u mee willen gaan maar bent u nog geen lid van Machevo? Word dan alsnog lid. Dat brengt tal van andere voordelen met zich mee, zoals korting op deelname aan de beurs Industrial Processing die in oktober dit jaar plaatsvindt.

Geschreven door

Logo van:Food Pilot proeftuin voedingsindustrie

Machevo & Bulk vereniging

De Machevo & Bulk Vereniging is al meer dan 55 jaar hèt netwerk voor de procesindustrie. De branchevereniging voor producenten, leveranciers en exposanten van procesinstallaties, procesengineering, procesautomatisering en procesapparatuur in... Lees meer