Fiktech B.V. voorkomt productieproblemen in de Outback

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Fiktech B.V. voorkomt productieproblemen in de Outback

Steinert Elektromagnetbau GmbH uit Keulen ontwikkelde de ingenieuze XSS® Röntgen-sorteerinstallatie.

Hiermee wordt het waardevolle Wolfraamconcentraat van de Wolfram Camp mijn afgescheiden van het ganggesteente, dat tot 85% (!) van de productiestroom uitmaakt. Het hart van de gehele installatie is de sectie waar m.b.v. Röntgenstraling en gevoelige camera’s het gewenste materiaal in het erts wordt gedetecteerd.

Gedurende de ontwikkeling van de installatie riep Steinert GmbH de hulp in van Fiktech B.V. om de Röntgen-sectie te beschermen tegen de extreme Australische productieomstandigheden; grote temperatuurverschillen en invloeden van stof & vocht. Fiktech ontwierp hiertoe een systeem op basis van AFECO Vortex-koelers om de behuizing van de Röntgen-sectie in overdruk te houden, de elektronica te koelen en condensvorming te voorkomen. De Wolfram Camp Mine produceert nu bedrijfszeker ertsconcentraten van zeer hoge kwaliteit zonder gebruik te maken van water en met een minimum aan afval.

In Australië worden met het begrip “outback” de regios aangeduid die ver van de bewoonde wereld verwijderd liggen. “Wolfram Camp“ is een mijn in Queensland waar Wolfraam en Molybdeen ertsen worden gewonnen. Het bedrijf is een volle dochter van Deutsche Rohstoff AG. Wolfram Camp heeft een lange historie van mijnbouwactiviteiten die teruggaat tot de 19e eeuw en is vandaag een van de weinige operationele mijnen buiten China.

Wolfraam is één van de metalen die, evenals zeldzame aardmetalen, door de EU-Commissie als strategisch zijn geclassificeerd. Ongeveer 80% van de wereldproductie komt uit China, dat in 1999 exportquota heeft geïntroduceerd. Wolfraam kent tal van toepassingen; van de punt van een ballpoint en gebruik in lampen tot vele hightech applicaties in moderne elektronische producten en de medische technologie. De meeste wolfraamertsen bevatten minder dan 1,5% WO3. Ertsconcentraten worden echter internationaal verhandeld met vereiste concentraties van 65-75% WO3. Daarom moet een grote hoeveelheid ganggesteente worden afgescheiden van het gedolven erts. Dit was, tot enige jaren geleden, een tijdrovende en kostbare activiteit.

Geschreven door

Fiktech B.V. - Productieoptimalisatie

Productieoptimalisatie, Luchtmessen & Vortex Schakelkast Koelers: FIKTECH – Fikkers Industriële Knowhow & Techniek – heeft ruim 40 jaar ervaring in het oplossen van technische problemen in praktisch alle industrieën. FIKTECH... Lees meer