Fike ontwikkelt klep voor explosie-isolatie en proces

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Fike ontwikkelt klep voor explosie-isolatie en proces

Het woord explosies klinkt u bekend in de oren? Of bent u er nog nooit mee geconfronteerd geweest? Explosies komen meer voor dan u vermoedt.
Het is dikwijls onmogelijk om de aanwezigheid van explosie-gevaarlijke stof- / luchtmengsels in processen te voorkomen. Een belangrijk bestanddeel voor een explosie is zuurstof, maar dit wegnemen is geen optie. Het voorkomen/uitsluiten van ontstekingsbronnen is de meest aangewezen manier, maar niet altijd mogelijk of te garanderen onder alle omstandigheden. Wat u kan doen is het gecontroleerd toelaten van explosies en de schadelijke gevolgen ervan beperken door middel van beveiligingsmaatregelen.

Wist u ook dat als een explosie zich voortplant van het ene apparaat naar het ander de explosiedruk in dit volgende apparaat een veelvoud is van de druk in het apparaat waar de explosie ontstond? Dit is dan ook een belangrijke reden om te kiezen voor isolatiemaatregelen zoals voorgeschreven in de Europese ATEX-richtlijnen.

Fike u als nieuwste ontwikkeling het “summum” van explosie-isolatie aan. Naast de verschillende passieve en actieve systemen die Fike al eerder aanbood, is nu een unieke klep ontwikkeld die dienst doet als explosie-isolatiesysteem én als procesklep. Bij detectie van een explosie wordt er bliksemsnel perslucht gebruikt, waardoor de procesopening binnen milliseconden volledig sluit. Dit vormt een mechanische blokkering voor vlammen en druk zodat een voortzetting van de explosie via verbindingspijpen naar andere procesapparatuur of werklocaties vermeden wordt. Deze nieuwe beveiliging is eenvoudig te bedienen – een enorm pluspunt is dat het systeem na activatie door de gebruiker zelf ge-reset kan worden. Bovendien voldoet het toestel, in goede Fike traditie, aan de meest kritische normen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en hygiëne (CE en ATEX certificaat).

Geschreven door

Fike Europe Bvba

Met meer dan 60 jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen ter beveiliging tegen explosies, breekplaten en systemen voor brandbestrijding, -detectie en -controle, staat Fike garant voor betrouwbare explosie-, overdruk-... Lees meer