EXCH portaalaandrijving, snel en dynamisch

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: EXCH portaalaandrijving, snel en dynamisch

De EXCH portaalaandrijving levert een maximale productiviteit door een snelle en dynamische aandrijving met een compacte bouw. Ideaal voor testopstellingen in een laboratorium of in assemblagecellen. Door een slimme constructie, geoptimaliseerde geleidingen en aandrijvingen en een bijpassende besturing is de efficiëntie zomaar met 30% te vergroten.

Efficiënt omgaan met ruimte is een belangrijk aandachtspunt voor veel machine- en apparatenbouwers. De compacte portaalconstructie EXCH vult deze behoefte in met een maximale werkruimte die, in de uitvoering EXCH-60, de werkruimte van maar liefst twee SCARA robots overtreft. Daarbij is de portaalconstructie een standaard catalogusartikel dat eenvoudig en snel kan worden besteld.

Opbouw
De eenvoudige gantryconstructie bestaat uit twee vaste X-assen die beiden voorzien zijn van een krachtige EMMS servomotor met absoluut encoder. Door toepassing van twee vaste motoren verlaagt de EXCH de onderhoudskosten, traagheidsmomenten en vereenvoudigt het kabelmanagement. Via één tandriem drijven deze motoren zowel de Y-as als de slede aan; dit is inclusief de te verplaatsen component die hiermee binnen een werkoppervlak van maximaal 2.500 x 1.500 mm is te positioneren.

Kenmerkend is verder de vlakke opbouw van de modulaire constructie die zowel in horizontale als verticale richting eenvoudig is te monteren. Bovendien gaat het hier om een configureerbare systeemoplossing die via Festo Plug&Work in een systeem concept is te integreren en daarnaast snel en simpel in bedrijf te stellen. De CMCA besturing is daarbij voorgeprogrammeerd voor de beste kinematiek

Toepassingen
Naar wens is de gantryconstructie te combineren met een extra Z-as of sensoren voor onder meer assemblage werkzaamheden in de elektronica industrie. Verder is het systeem geschikt voor toepassing in testlaboratoria, het palletiseren van kleine onderdelen en het beladen en ontladen van roterende indexeertafels.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Festo BV

Festo is gespecialiseerd in de automatisering van ”Motion in Control”-processen in verschillende industrieën en wordt wereldwijd vertegenwoordigd in 176 landen. De ambitie van Festo is om als innovatieve partner, klanten... Lees meer