Exact meten is precies weten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Exact meten is precies weten

Meten is weten, dat is inmiddels een overbekende uitspraak, die getuigt van de mentaliteit in de Lage Landen om voortdurend alles in de hand te hebben; door vooraf alles te meten, weet men waaraan men toe is. Zelfs in de meest populaire sport van Nederland (en de wereld): namelijk voetbal, wil men vooraf – op z’n minst een deel – van de onzekerheden wegnemen en met de komst van het kunstgras, wordt het speelveld verregaand gestandaardiseerd. Dat wil zeggen: als kwaliteit en bespeelbaarheid ervan ook gemeten kan worden. Dankzij Deltec in nauwe samenwerking met Armac, is dat nu nog gemakkelijker!

Het aantal kunstgrasvelden groeit, maar blijft een kostbare aangelegenheid voor sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook voor gemeenten. Natuurlijk gras heeft een bepaalde verzorging nodig, maar ook kunstgras komt pas optimaal tot z’n recht bij een juiste installatie en goed onderhoud. Dat is van groot belang, want met een perfecte kunstgrasmat kan het speelplezier flink verhoogd, blessuregevoeligheid beperkt en de levensduur van het veld aanzienlijk verlengd worden. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van een kunstgrasmat? Tot voor kort was dit een vraag, nu is er het antwoord.

De handzame, lichtgewicht en bedieningsvriendelijke Club Set, helpt sportclubs, gemeenten, installatiebedrijven en anderen om in beeld te brengen, hoe het speelveld erbij ligt. De Club Set meet:
•balrol
•verticale balstuit
•infill niveau (dikte)
•schokabsorptie
•verticale deformatie
•energierestitutie en
•vlakheid.

Eén van de onderdelen van de Club Set is de Club Tester, waar Armac aan de basis stond van de extreme precisie waarmee het neerdalen van een voet op het veld gesimuleerd wordt en op verschillende gedragingen van het kunstgras gemeten wordt. Gezien de zeer hoge eisen die aan de metingen verbonden waren, kon Armac zijn creativiteit op zowel hardware als software engineering ten volste inzetten. Dat blijkt uit het feit dat resultaten gefilterd moesten worden uit 10.000 meetgegevens in slechts één seconde, waarbij de gevoeligheid van de versnellingssensor op 10 millivolt per G (valkracht) kwam binnen het bereik van -200 tot +200 G. “Om uit zo’n enorme range data, telkens de hoogste en laagste waarden “te pakken”, dat is een karwei waar we met veel geduld en groot accuratesse aan hebben moeten werken”, zo stelt software engineer Marcel van de Kamp van Armac. De Club Tester zorgt zo om blessureleed te minimaliseren en de levensduur van de kunstgrasmat te verlengen.

Geschreven door

Armac BV

Al 30 jaar is Armac een vertrouwde naam binnen de industriële automatisering. De combinatie van elektrotechniek, ICT, PLC en motion-control is bijzonder succesvol. De markt vraagt om steeds meer gespecialiseerde... Lees meer