EuroChem transporteert ammoniumsulfaat met Aumund elevator

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: EuroChem transporteert ammoniumsulfaat met Aumund elevator

Aumund en Bulk .id hebben succesvol een elevator geplaatst bij EuroChem om bulk materialen te transporteren. Uniek aan dit project is enerzijds dat de elevator volledig op maat gemaakt is om binnen het bestaande gebouw geïnstalleerd te kunnen worden en anderzijds volledig uit roestvrij staal is opgebouwd omdat ammoniumsulfaat zeer corrosief is.

De grote uitdaging van dit project was om de bestaande elevator af te breken en de nieuwe elevator, met een dubbele capaciteit, te installeren in het bestaande gebouw en dit alles in een zeer beperkte ruimte van max. 1250 millimeter breedte en een as-center afstand van 44 meter. Tijdens het engineeringsproces werkte Aumund en Bulk .id samen met de klant een oplossing uit en werd de elevator volledig op maat gemaakt. De engineering en planning van de nieuwe lijn was zeer complex en nam meer dan een jaar tijd in beslag. Bart Velghe, Production Manager bij EuroChem Antwerpen licht toe: “EuroChem zat een jaar geleden voor de bouw van de nieuwe elevator met een bijzonder moeilijke puzzel voor het plaatsen van dit equipment in het bestaande gebouw. De nieuwe elevator moest namelijk in een zeer beperkte ruimte worden ingebouwd en niet alleen perfect aansluiten op de andere nieuwe machines in deze transportlijn, maar ook op de bestaande transportbanden. Aumund en Bulk .id werkten hiervoor een oplossing op maat uit en zorgden mede dat deze transportlijn in het bestaande gebouw kon worden ingebouwd.”

Een tweede uitdaging van dit project was het zeer corrosieve product, ammoniumsulfaat, dat de oude elevator in staal volledig had aangetast. Om deze aantasting in de toekomst te voorkomen werd de elevator volledig gebouwd in roestvrijstaal. Tevens werd er gekozen om met een bandelevator te werken in plaats van de vroegere kettingelevator. Om slijtage aan de stortbuizen bij het laden en lossen te voorkomen, heeft Aumund de aan- en afvoer buizen, evenals de verschillende kleppen in het systeem voorzien van kunststoffen slijtplaten.

“De demontage van de oude elevator gebeurde aan de hand van een 400 ton kraan die tot 100 meter hoog kon hijsen”, vertelt Anton Evegaars. “Het gebouw is 42 meter hoog en de elevatorketting van 90 meter werd, compleet met bekers, in twee delen uit het gebouw gehaald.” Na de demontage werd de oude, traaglopende kettingelevator vervangen door een Aumund bandelevator met zeer hoge snelheid. De beladingscapaciteit van de elevator steeg van 400 ton/u naar 800 ton/u. De elevator is 47 meter hoog, waarvan 7 meter gemonteerd werd in de kelder en 40 meter boven de grond. Hafibo, zusterbedrijf van Bulk .id, heeft de inox schachten voor de elevator volledig op maat gemaakt.

“Bulk .id was een perfecte vertegenwoordiging van Aumund. Ze waren bij alle besprekingen aanwezig en ze zochten actief mee naar een oplossing. Waar de kennis van Aumund vooral bij de elevator lag, bracht Bulk .id oplossingen voor de aansluiting van de elevator op de aan- en afvoer, waardoor ze samen een perfecte
tandem vormden.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer