Elevator-scheefloopbewaking met ATEX-goedkeur

31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Elevator-scheefloopbewaking met ATEX-goedkeur

De Rub-Block met PT100 weerstand/temperatuur sensor kan worden toegepast voor de beveiliging op scheefloop van transportbanden en elevatorbanden. Op deze manier kan men scheefloop van de band vroegtijdig alarmeren.

De Rub-Block is eenvoudig te monteren. De Rub-Block wordt bevestigd aan beide zijkanten van een transporteur of een elevator ter hoogte van de band . Zodra de band tegen de messing plaat loopt, ontstaat er wrijving.

Per situatie kan gekozen worden welke uitvoering Rub-block het handigst te monteren is, rechthoekig of rond:

Rechthoekig 100×150 mm: href=http://www.solidsprocessing.nl/downloads/MullerBeltex/RB200DN.pdf target=_new>datasheet Rub-Block RB200DN (pdf)

Rond 90 mm: href=http://www.solidsprocessing.nl/downloads/MullerBeltex/RB100DN.pdf target=_new>datasheet Rub-Block RB100DN (pdf)

Het meetprincipe is gebaseerd op de wrijvingswarmte die vrijkomt bij het aanlopen van de elevator. Bij 1°C temperatuurverschil geeft dit een weerstandsverschil van 0.348 Ohm.
De Rub-Block kan worden gebruikt in de volgende ATEX zones:

ATEX Classificering ExII 1D/1G Exi Exe Ta IIc T4 Da Ip66 TAMB -40°C to 185°C IECEx

De Rub-Block is voorzien van een messing plaat, welke is geïsoleerd middels een kunststof PTFE FDA approved High Heat tussenplaat met als doel warmte afvloeiing richting de RVS montageplaat, dan wel naar de behuizing van de elevator te voorkomen. Zodoende krijgt men een nauwkeurige meting.

PT100
Het elektrisch geleidend vermogen van metaal (i.c. platina) is gebaseerd op de beweeglijkheid van vrije elektronen. Bij een toenemende temperatuur trillen de atomen van het metaalrooster sterker en belemmeren daardoor de doorstroming van de vrije elektronen naar de pluspool van een spanningsbron. Deze belemmering veroorzaakt een weerstand die in lineair, verhouding staat met de temperatuur. Voor het opwekken van het uitgangssignaal wordt de PT100 met een constante meetstroom (ca. 1 mA) belast.

Geschreven door

Logo van:Elevator-scheefloopbewaking met ATEX-goedkeur

Muller Beltex B.V.

Muller Beltex levert een range aan componenten voor de agrarische en industriële bulk- en procesindustrie voor het horizontaal en verticaal transporteren en verwerken van grondstoffen. Samen met onze markt- en... Lees meer