Eerste contactloze IO-Link encoder

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Eerste contactloze IO-Link encoder

Tijdens Sps ipc drives toonde Turck de eerste volledig contactloos werkende encoder, die zijn meetwaarde via IO-Link uitgeeft. Hiermee is de QR24-IOL een voordelig alternatief voor encoders met analoge interface. Gebruikers sluiten de singleturn encoder aan via een M12x1 standaard connector. Door eenvoudige driedraadskabels te gebruiken, worden dure afgeschermde kabels overbodig.

Bijkomende voordelen resulteren uit de combinatie met het contactloze meetprincipe van Turck. Het nulpunt van de encoder kan vrij gekozen worden – na de montage kan er gemakkelijk via IO-Link worden geparametreerd. Daarom is het niet langer nodig om de elektrische aansluiting van de encoder uit te lijnen en correctiefactoren te gebruiken voor het nulpunt in de sturing. Ook het meetbereik, de resolutie en de oriëntatie van het signaal (CW/CCW) zijn vrij in te stellen via IO-Link. De absolute resolutie bedraagt 0,005 graden.

Dankzij de data storage functie van IO-Link 1.1, is een plug-and-play uitwisseling van de QR24 mogelijk bij eventuele defecten. Alle relevante parameters van de encoder kunnen in de IO-Link master worden opgeslagen en worden automatisch op elke encoder van hetzelfde type gebruikt. Zelfs medewerkers zonder speciale vakkennis kunnen hierdoor de encoder vervangen. De machine kan feilloos verder werken zonder het apparaat opnieuw te parametreren. Het klassieke onderhoud en de er mee gepaard gaande wachttijden op gespecialiseerd personeel komen te vervallen.

Watch article videoicon.arrow--dark Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Eerste contactloze IO-Link encoder

Turck BV

YOUR GLOBAL AUTOMATION PARTNER TURCK is een toonaangevende fabrikant op het gebied van industriële automatisering. Met ruim 5000 werknemers in 30 landen, evenals verkoop partners in 60 andere landen zijn onze specialisten altijd dichtbij.... Lees meer