Drie goede redenen om een magneetscheider te plaatsen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Drie goede redenen om een magneetscheider te plaatsen

Metaalverontreinigingen – ook wel foreign bodies genoemd – kunnen uw productielijn op allerlei manieren binnendringen. IJzer- of staaldelen in de ruwe grondstof, nietjes, spijkers en schroeven van verpakkingen, losgetrilde bouten en moeren, slijtage van bewegende delen, roest of corrosie, etc. Deze verontreinigingen kunnen uw (eind-)product ’besmetten’, maar kunnen ook ernstige schade aan uw machinepark veroorzaken. Afkeur van batches is kostbaar, maar nóg kostbaarder wordt het als de besmetting niet ontdekt en verwijderd wordt, en er een product ’recall’ nodig is. Enorme kosten en imagoschade zijn dan het gevolg.

Magneetscheider of metaaldetector ?
Een magneetscheider filtert (en voert later af) of verwijdert (direct) de metaalverontreinigingen uit de productstroom. Magneetscheiders hebben vrijwel geen productverlies en zijn geschikt om regelmatig aanwezige en grotere hoeveelheden metaalvervuilingen te verwijderen.
Een metaaldetector wordt vooral als inspectiemiddel voor sporadische metaalbesmettingen gebruikt. Een metaaldetector detecteert alleen. Als u wilt dat het gedetecteerde metaaldeel wordt verwijderd, dan moet u aanvullend de productielijn stoppen of een uitwerpmechanisme het metaaldeel uit laten werpen – met veel productverlies als gevolg.

Drie goede redenen om een magneetscheider te plaatsen

1.Magneten verbeteren uw productkwaliteit / productzuiverheid
Besmettingen of foreign bodies in voedingsmiddelen kunnen leiden tot claims, zeer kostbare product recalls en imagoschade. Echter niet alleen in de food; ook in farmaceutische, chemische of minerale bulkstromen zijn zelfs de kleinste
verontreinigingen ongewenst en verlagen deze de kwaliteit van het eindproduct.

2.Magneten voorkomen schade aan uw productiemachines
Door een magneetscheider te plaatsen voor de inlaat van uw productiemachines – zoals maalmachines, kogel- en pennenmolens, kalanders en brekers – voorkomt u beschadigingen aan uw machines en productiestilstand. Een magneetscheider filtert zeer effectief metaalverontreinigingen uit uw bulkstroom; ze werken altijd en bieden een hoge bedrijfszekerheid.

3.Magneten voorkomen stofexplosies
Fijnstof in combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron, kan enorme stofexplosies veroorzaken. Door metaaldelen vooraf uit het proces te filteren, verwijderen magneten een mogelijke ontstekingsbron: de impact van metaal op metaal. Daarmee voorkomt u ernstige verwondingen (of nog erger) en hoge schadekosten aan uw machines. Veel van magneetscheiders zijn geschikt voor toepassing in ATEX zone 20/21.

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer