Britse Energy Technologies Institute selecteert Royal Dahlman

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Royal Dahlman is door het Britse “Energy Technologies Institute” (ETI) naast twee Britse bedrijven geselecteerd om de meest economische en efficiënte ‘afval naar energie installatie’ te ontwerpen.

ETI selecteerde Royal Dahlman in een openbare aanbesteding, in welke ‘s werelds meest geavanceerde en innovatieve vergassingstechnologieën concurreerden voor een gedeeltelijk gefinancierd ontwerp- en projectontwikkelingsfase. Na 10 maanden zal ETI het winnende ontwerp kiezen, resulterend in de realisatie van die installatie. ETI selecteerde de drie meest interessante technologieën gebaseerd op:

– Volledige integratie van afvalscheiding, vergassing, gasreiniging en energieopwekking
– Brits afval als brandstof
– Technologie die commercieel haalbaar is op een 5 tot 20 MWe schaal
– Betrouwbaar en solide in gebruik
– Een totaal netto elektrisch rendement >25%.

Het ontwerp van de installatie is gebaseerd op de MILENA vergassingstechnologie en de OLGA gasreinigings-technologie (teer verwijdering). Beide zijn gepatenteerde uitvindingen van ECN; verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met Royal Dahlman. Deze combinatie van MILENA en OLGA produceert een schoon gas met een hoog methaangehalte. De hoge energetische waarde maakt het mogelijk om het gas te gebruiken in een efficiënte STEG; de combinatie van een gasturbine met een stoomturbine.

Als hoofdaannemer voor dit project, zal Royal Dahlman een sterk team van Britse, Zwitserse, Amerikaanse en Nederlandse partners leiden. Royal Dahlman is ervan overtuigd dat het met succes de meest efficiënte en kosteneffectieve “waste to energy” installatie zal ontwerpen en bouwen op deze schaal. De demonstratie-installatie zal een netto elektrisch vermogen hebben van 7MW, een schaalgrootte die economisch haalbaar is in het Verenigd Koninkrijk. Deze installatie plaveit de weg naar grotere en nog efficiëntere afval naar energie centrales.

Geschreven door

Dahlman Filter Services B.V.

After Market & Filter Services Royal Dahlman actively developed its service and after market approach with an independent view on reliable filtration systems. These days the Royal Dahlman filter services... Lees meer