Automatische magneetscheider voor poeders en granulaten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Automatische magneetscheider voor poeders en granulaten

Goudsmit introduceert een automatisch reinigbare ‘easy clean’ magneetscheider. Deze dient voor het verwijderen van metaaldeeltjes (>30 µm) uit poeders in bijvoorbeeld de food, chemische, keramische en kunststof industrie. De Easy Clean -flow magneet onderscheidt zich door de zeer hoge magnetische fluxdichtheid van meer dan 12.000 gauss op de staven die direct met het product in aanraking komen, evenals een diep magneetveld waardoor hoge capaciteiten poeders en granulaten effectief ijzervrij gemaakt worden. De magneet is stofdicht tot een overdruk van 1,5 bar en bevat een eenvoudige besturing. De gebruiksvriendelijke reiniging vereist 6 bar lucht en een startsignaal van 24V-DC. De gevangen ijzerdelen belanden in een opvangbak.

Hoger scheidingsrendement
Het aangepaste ontwerp bevat één rij dikke staven van Ø50 mm in plaats van twee lagen dunne staven van Ø25 mm staven die eerder toegepast werden. Dit levert een hoger scheidingsrendement op, zo bleek uit nieuwe meettechnieken met onder meer simulaties van magneetvelden en tests. De dikkere staven hebben een hogere fluxdichtheid plus dieper vangveld en staan langer in contact met de magnetische deeltjes. Bijkomend voordeel is dat de magneet in zijn geheel lager wordt en dus minder inbouwhoogte vereist. Bovendien zorgt slechts één rij staven voor een verbeterde doorstroming van het product; dit is met name een voordeel voor moeilijk stromende poeders.

Reiniging
De pneumatische magneetstaven vereenvoudigen het reinigingsproces. De magneetstaven worden via de geleiding naar buiten gereden en wanneer zij zich buiten het huis bevinden, worden de magneetstaven in de staven naar buiten geblazen. Een plaat houdt de gevangen magnetische delen tegen, waarna deze in een opvangbak vallen.
De Easy Cleanflow magneet is door zijn enorme magnetische vangkracht van 12.000 gauss op de staven ook uitermate geschikt voor het scheiden van kleine, zwakmagnetische RVS-delen. Uit testen en metingen is onder andere gebleken dat alleen magnetische vangkracht niet voldoende is voor het scheiden van RVS-deeltjes. Het is ook van cruciaal belang dat deze delen de staven raken wanneer ze erlangs stromen. Optioneel aan te brengen deflectoren kunnen de productstromen met zwakmagnetische (RVS-)deeltjes goed langs de staven richten, zodat het product de staven altijd raakt.

Watch article videoicon.arrow--dark

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer