Asfalt voortaan schoner, beter en goedkoper

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Asfalt voortaan schoner, beter en goedkoper

Op 10 september presenteerde VolkerWessels bij de Asfaltcentrale Rotterdam (ACR) in het Botlekgebied een wereldprimeur in asfaltproductie en -recycling. Het ‘Highly Ecological Recycling Asphalt System’ (HERA-System) wordt vanmiddag officieel in gebruik gesteld door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Schoner, beter, goedkoper
Het HERA-System is het resultaat van jarenlang onderzoek naar schonere, betere en goedkopere asfaltproductie en recycling. Het systeem gebruikt indirecte verhitting in plaats van de conventionele directe verhitting van de grondstoffen. Hierdoor kan meer asfalt hergebruikt worden (van 50% naar 80-100%), vermindert de uitstoot van schadelijke gassen aanzienlijk (-75% CO2) en verdwijnt de geuremissie vrijwel. Voorts kan het asfalt 3 tot 5 maal vaker worden gerecycled en gaat langer mee. Doordat er minder (primaire) grondstoffen nodig zijn en de lagere stookkosten (-30% aardgas) is het proces veel goedkoper.

Rotterdam
Het HERA-System is ontwikkeld door VolkerWessel. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf Ammann, een grote speler op het gebied van asfaltproductieinstallaties. De Asfaltcentrale Rotterdam is de eerste installatie waarbij het HERA-System is ingebouwd.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark